Ressons anglesos a la 'Revista de Poesia' (1925-1927) i els 'Quaderns de Poesia' (1935-1936) / Montserrat Roser i Puig (University of Kent)
Roser i Puig, Montserrat

Data: 2008
Resum: Montserrat Roser i Puig estudia la recepció de la literatura anglesa, o de la literatura estrangera a través de la llengua anglesa, i de les relacions entre aquestes i la literatura catalana, a la 'Revista de Poesia' i als 'Quaderns de Poesia'. Després de contextualitzar el creixent interès en el període d'entreguerres per la literatura anglesa, sobretot a les planes de 'La Revista', de Josep Maria López-Picó, i d'explicar la creació del PEN Club Català, animat pel model anglès, la tasca seria continuada a la 'Revista de Poesia', especialment a càrrec de Marià Manent. L'autora divideix el treball de Manent en tres categories, que poden anar combinades: "divulgació o educació literària, ús de l'anglès com a filtre d'altres literatures i ús de la coincidència amb les lletres britàniques per recalcar la internacionalitat de les lletres catalanes". A això afegeix, tot seguit, la publicació de poesia anglesa i la seva traducció. Deu anys després, la tasca se seguiria a les planes dels 'Quaderns de Poesia'. En ambdues revistes s'hi féu una "tasca de divulgació o educació literària" i, com explica l'autora, "van ser prou efectives pel que fa a l'ús de les lletres britàniques per recalcar la internacionalitat de les lletres catalanes i també actuaren de conducte per a fenòmens culturals i debats importants que van ajudar a consolidar la tradició literària a Catalunya". En aquests articles, no només obra de Marià Manent, hi apareixeren alguns dels temes i dels escriptors més destacats del panorama literari del moment.
Document: Estudi
Matèria: Escriptors catalans ; Premsa catalana ; Revistes ; Crítica literària ; Ideologia literària ; Recepció de la literatura ; Relacions culturals ; Influència literària ; Premsa anglesa ; Literatura ; Literatura anglesa ; Literatura nord-americana ; Poesia anglesa ; Teatre anglès ; Poesia xinesa ; Escriptors ; Escriptors anglesos ; Escriptors irlandesos ; Escriptors nord-americans ; Traducció al català ; Traducció del català ; Anglès ; 1925-1927 ; 1935-1936 ; 1920X ; 1930X
López-Picó, Josep M. ; Manent, Marià ; Revista de Poesia : publicació ; Quaderns de Poesia : publicació ; La Revista : publicació ; Centre Català del PEN
Obres: Manent, Marià. Notes sobre literatura estrangera . 1934
Publicat a: Les revistes literàries a la Catalunya d'entreguerres. Crítica, recepció, traducció, Lleida : Pagès Editors : Aula Màrius Torres, 2008 (p. 145-159)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-11-01



   Favorit i Compartir