Bearn dins la vida de Llorenç Villalonga / Jaume Pomar
Pomar, Jaume
Aula de Novel·la (1a : 2000 : Binissalem)

Resum: Jaume Pomar estudia les connexions del mite de Bearn amb el context vital autèntic de Llorenç Villalonga. L'autor comença negant qualsevol l'existència d'una realitat concreta que hi remeti, amb el benentès que el mite tendeix "a modificar substancialment la geografia sentimental". L'estudi deriva, posteriorment, cap a aspectes concrets de la novel·la 'Bearn', sobre la manera com s'hi tracta la classe aristocràtica i, molt especialment, sobre la polèmica a propòsit de la llengua original de l'obra, en què intervingueren Baltasar Porcel (el qual l'encetà amb especulacions sobre una desmentida primera versió en castellà del llibre), Jaume Vidal Alcover, Isidor Cònsul i, irònicament, Jordi Llovet. La coincidència d'estil i de tema amb 'Il Gattopardo' de Lampedusa o la influència de 'Le lion devenu vieux' de Jean Schlumberger són altres aspectes tractats per Pomar, el qual s'allarga, tot seguit, amb diversa documentació sobre la gènesi i la recepció crítica de l'edició espanyola de l'obra (edita, de passada, una carta de Villalonga en resposta a Salvador Espriu, i esmenta el fregament amb Camilo José Cela i la defensa de l'obra per part de Paulina Crusat).
Contingut: Inclou tres annexos: el pimer conté els tres 'Sonets a Maria Antònia' de Jaume Vidal Alcover, un en català, un en francès i un altre en espanyol (poemes de tema bearnès); el segon conté una carta del novel·lista a Carmen de Icaza, i el tercer n'és la resposta, amb l'opinió de l'escriptora sobre 'Bearn'.
Nota: Ponència llegida a la primera Aula de Novel·la, celebrada a Binissalem entre el 12 i el 20 de desembre del 2000
Document: Estudi
Matèria: Espai literari ; Novel·la catalana ; Escriptors catalans ; Personatges literaris ; Aristocràcia=Motiu literari ; Motiu literari ; Edició de textos ; Traducció del català ; Espanyol ; Polèmica ; Llengua literària ; Novel·la italiana ; Influència literària ; Novel·la francesa ; Recepció de la literatura ; Escriptors espanyols ; Poesia catalana ; Poesia francesa ; Poesia espanyola ; Carta ; 1952-1961 ; 1950X ; 1960X
Villalonga, Llorenç (1897-1980) ; Porcel, Baltasar (1937-2009) ; Vidal Alcover, Jaume ; Llovet, Jordi ; Cònsul, Isidor ; Tomasi di Lampedusa, Giuseppe ; Schlumberger, Jean ; Espriu, Salvador ; Cela, Camilo José ; Crusat, Paulina ; Icaza, Carmen de
Obres: Llorenç Villalonga. Bearn . [Barcelona] : [Club Editor], [1961]
Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Il Gattopardo . 1958
Jean Schumberger. Le lion devenu vieux.
Publicat a: Bearn, entre la vida i la ficció (Ponències de la I Aula de Novel·la), Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (p. 13-60)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2018-02-02   Favorit i Compartir