Entre l'època victoriana i el moviment modern / Josep M. Jaumà (UAB)
Jaumà, Josep M.
1906 lletres (2006)

Data: 2008
Resum: Josep M. Jaumà ofereix un panorama de la literatura i de la societat britàniques dels darrers anys de l'època victoriana, començant per Henry James i John Galsworthy, i sempre posant-los en relació a la marxa dels aspectes sociològics, econòmics i culturals del seu temps. Passat el període victorià, i entrats en el regnat d'Eduard, l'autor reflecteix el període amb fragments d'obres com les de Vita Sackville-West o Ford Madox Ford. El qüestionament de les polítiques imperialistes i el desencaix en la societat s'evidencia en els poemes, trascrits, de Thomas Hardy i Rudyard Kipling, o en l'obra de Joseph Conrad. El cas irlandès, que mereix un capítol a part, és il·lustrat amb W. B. Yeats. George Bernard Shaw, H. G. Wells i G. K. Chesterton exemplifiquen, tot seguit, un tipus els nous canvis polítics en la societat britànica. Paral·lelament, destaca la nova visió feminista de la realitat, amb Virginia Woolf com a paradigma. Finalment, la literatura de T. S. Eliot o la de James Joyce formen una fita que representarà un cert trencament amb el passat i un tancament del període estudiar. Tot l'article es forneix de fragments dels autors, transcrits en l'original i en traducció catalana. La relació del context cultural i literari britànic amb el català és tractada, només, al començament de l'estudi, de manera molt tangencial.
Nota: Conferència pronunciada el 15 de juny de 2006 a la Biblioteca del Mil·lenari, de Sant Cugat del Vallès, i el 12 de setembre a l'Ateneu Barcelonès, en el marc dels actes "1906 lletres"
Document: Estudi
Matèria: 1906 ; Novel·la anglesa ; Poesia anglesa ; Teatre anglès ; Política ; Història ; Recepció de la literatura ; Traducció al català ; Anglaterra ; Irlanda
James, Henry ; Galsworthy, John ; Sackville-West, Vita ; Ford, Ford Madox ; Hardy, Thomas ; Kipling, Rudyard ; Conrad, Joseph ; Yeats, William Butler ; Shaw, George Bernard ; Wells, H.G. ; Chesterton, G.K. ; Woolf, Virginia ; Joyce, James ; Eliot, T.S.
Publicat a: Entre dos mons. Visions de la literatura catalana i europea a l'inici del segle XX. 1906-2006. Un segle de modernitat literària, Barcelona : Institució de les Lletres Catalanes, 2008 (p. 211-232)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir