Joan Teixidor. Representant del "Grup universitari". Poesia i crítica (1931-1951) / Josep M. Balaguer Sancho
Balaguer, Josep M.

Descripción: 3 vol. (665 p. + 263 p.); 30 cm
Resumen: La tesi s'obre amb una introducció en què es reflexiona sobre el concepte teòric de generació i, més concretament, sobre la Generació del 36 i el que la història de la literatura n'ha dit veient-los com a grup aglutinat per la Guerra civil espanyola i les seves conseqüències i liquidador del Noucentisme. La conclusió és que parlar de Generació del 36 és més aviat distorsionador de la realitat, tot i que als anys 30 sí que va existir un nucli d'escriptors que se senten identificats per l'amistat i que s'acabarà coneixent com el 'grup universitari'. La segona part d'aquesta tesi se centra en l'anàlisi de la configuració del grup i l'anàlisi de les seves activitats i ideologia, individuals i col·lectives. Així, s'estudia el procés d'inserció del grup en el marc literari català dels anys 30 des del seu primer nucli (a la 'Juventus' de les Congregacions Marianes), del qual se n'estudien, bàsicament, els interessos literaris. La conclusió d'aquesta anàlisi és que considerar el grup com a bloc és una conseqüència de tenir en compte el seu origen i el seu futur, però això no vol dir que comparteixin un programa comú. Per demostrar-ho, Balaguer analitza els orígens literaris de Riquer, Vinyoli, Agustí i Lamarca (pel que fa al paper d'Espriu els anys 20-30, hi ha referències constants a tota la tesi i ha estat analitzat a fons en la introducció). A continuació, la tesi se centra en l'any 1932 en què es produí la configuració del 'grup universitari' i es publicaren les primeres obres dels seus membres, fets que, com que es produiren en les mateixes dates, van fer que la crítica els veiés com una generació.
Resumen: Però també fou en aquesta època quan es produí l'ampliació de contactes i aquests joves universitaris entraren en contacte amb joves no universitaris més grans que ells i amb joves pintors. S'arriba així a l'anàlisi del panorama cultural en què participen aquests joves el 1933, any decisiu pel grup universitari i, especialment, per Teixidor ja que durant aquest any se situa en aquelles activitats i llocs en què es mantindrà fins l'esclat de la guerra civil. Així, es repassen les plataformes en què actuen aquests joves, la polèmica que provocà el Centenari de la Renaixença i altres activitats literàries. Finalment, s'analitza una primera fase de la crítica de Teixidor duta a terme durant aquest any: la crítica teatral. Aquest darrer punt enllaça ja amb la tercera i última part de la tesi, la més extensa, dedicada a fer una profunda anàlisi de la crítica de Teixidor des de finals de 1933 fins a la guerra, una crítica marcada pel procés de recerca d'una poètica i per la revisió de la tradició. Finalment, s'analitzen alguns aspectes de la crítica de Teixidor en la postguerra.
Contiene: Inclou un volum (el tercer) amb dos apèndixs: un amb obres de creació de Joan Teixidor i l'altre amb articles del mateix autor.
Nota: Bibliografia (p. 642-665)
Nota: Tesi doctoral. Director: Castellanos i Vila, Jordi. Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Lletres, 1993
Documento: Estudi
Materia: 1930-1951 ; Crítica literària ; Poesia ; Recepció de la literatura ; Ideologia literària ; Escriptors catalans ; Intel·lectualitat ; Universitats ; Grups ; Generacions ; Literatura catalana ; Narrativa catalana ; Història de la literatura ; Guerra civil espanyola ; Influència literària ; Literatura espanyola ; Literatura francesa ; Edat mitjana ; Ideologia ; Política ; Catalanisme ; Polèmica ; Renaixença ; Modernisme ; Noucentisme ; Postsimbolisme ; Crítica teatral ; Teatre ; Cinema ; Escola Mallorquina ; Avantguardes ; Surrealisme ; 1930X ; 1940X ; 1950X
Teixidor, Joan ; Juan Arbó, Sebastià ; Agustí, Ignasi ; Rosselló-Pòrcel, Bartomeu ; Díaz-Plaja, Guillem (1909-1984) ; Riquer, Martí de ; Espriu, Salvador ; Pla, Josep ; Ors, Eugeni d' (1881-1954) ; Fuster, Joan (1922-1992) ; Boix i Selva, Josep M. ; Vinyoli, Joan ; Verdaguer, Jacint ; Maragall, Joan (1860-1911) ; Verlaine, Paul ; Riba, Carles (1893-1959) ; Sánchez-Juan, Sebastià (1904-1974) ; García Lorca, Federico ; Salvat-Papasseit, Joan (1894-1924) ; López-Picó, Josep M. ; Esclasans, Agustí ; Rilke, Rainer Maria ; Esquerra, Ramon ; Garcés, Tomàs (1901-1993) ; Jordana, C.A. (1893-1958) ; Llull, Ramon ; Grau Sala, Emili ; Merli, Joan ; Benguerel, Xavier ; Xuriguera, Ramon ; Janés, Josep (1913-1959) ; Bofill i Mates, Jaume ; Foix, J.V. ; Folguera, Joaquim ; Aribau, Bonaventura Carles (1798-1862) ; Fabra, Pompeu ; Crexells, Joan (1896-1926) ; Tasis, Rafael ; Sant Jordi, Jordi de ; Éluard, Paul (1895-1952) (Pseudònim d'Eugène Grindel) ; Rimbaud, Arthur ; Montoliu, Manuel de ; Liost, Guerau de (Pseudònim de Jaume Bofill i Mates) ; Carner, Josep (1884-1970) ; Destino : publicació ; Juventus : publicació ; Universitat de Barcelona ; Universitat Autònoma : 1933-1939 ; Avui: 1933 : publicació ; La Revista : publicació ; La Nau : publicació ; La Publicitat : publicació ; Mirador : publicació ; El Matí : publicació ; La Veu de Catalunya : publicació ; Cafè Euzkadi ; Tertúlia de l'Euzkadi : tertúlia ; L'Opinió : publicació ; Diari Mercantil : publicació ; Monitor : publicació ; Lliga Regionalista ; Acció Catalana ; Quaderns de Poesia : publicació ; Amics de la Poesia : publicació ; Centenari de la Renaixença (1r : 1933)

El registro aparece en las colecciones:
50 años de la muerte > Sebastià Sánchez-Juan
Centenarios > Joan Salvat-Papasseit
50 años de la muerte > Ignasi Agustí
Edicions 62 > Jordi de Sant Jordi
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2023-09-08



   Favorit i Compartir