Jacint Verdaguer i Sant Joseph de la Gare de Perpinyà: Novament "Als catalans del Rosselló" / Núria Camps Casals
Camps Casals, Núria (Universitat de Vic)
Col·loqui internacional Verdaguer "La mirada social de Verdaguer. De 'Caritat' (1885) a 'En defensa pròpia' (1887)" (8è : 2011 :

Data: 2011
Resum: Del resum: "Un dels camins de difusió de l'obra verdagueriana a França fou la dels ambients intel·lectuals catòlics. A la Catalunya del Nord, d'aquests cercles, cal destacar: J. Tolrà de Bordas, A. Vassal, J. B. Blazy i J. Pepratx. De la relació de Verdaguer amb ells, en resta material molt divers, ja sigui epistolar, traduccions o altres testimonis. L'any 1883 es donà notícia a la "Semaine Religieuse du Diocèse de Perpignan" del projecte de construcció de l'església de Sant Joseph de la Gare a Perpinyà. Durant anys es recaptaren fons amb una subscripció oberta als feligresos fins que el 1893 començà a prendre forma. Va ser llavors quan J. Pepratx utilitzà els beneficis de la venda de la traducció de 'Jesús Infant' de Verdaguer per pagar una imatge. A finals de 1898 Verdaguer es desplaçà a Perpinyà per beneir-la i composà, ad hoc, el poema "Jesús infant. Als infants del Rosselló". En el treball s'aporta nova documentació sobre el poema i la seva traducció francesa, així com noves consideracions sobre personatges rossellonesos, pràcticament desconeguts, però rellevants per a la recepció francesa de Verdaguer (Francesc Font i Émile Rous). ".
Contingut: Inclou un annex amb els poemes comentats a l'estudi
Nota: Inclou una bibliografia (p. 147-148)
Nota: Text presentat en el marc del VIII Congrés Internacional Verdaguer celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans, a la Universitat de Vic i al Centre Cultural de Folgueroles els dies 10, 11 i 12, respectivament, de novembre l'any 2011
Nota: L'edició es dedicà a "La mirada social de Verdaguer. De 'Caritat' (1885) a 'En defensa pròpia' (1887)"
Document: Estudi
Matèria: Recepció de la literatura ; Traducció del català ; Poesia catalana ; Francès ; Església ; Relacions culturals ; Carta ; Catalunya Nord
Verdaguer, Jacint ; Pepratx, Justí (Trad.) ; Font, Joseph-François-Antoine ; Rous, Émile ; Falguère, Joseph ; Tolrà de Bordas, Josep (Trad.)
Publicat a: Anuari Verdaguer, Núm. 19 (2011), p. 135-154L'article a RACO

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2013-05-15, darrera modificació el 2020-07-04   Favorit i Compartir