Novel·la entre dues llengües: el dilema català o castellà / Ute Heinemann
Heinemann, Ute
Puigdomènech, Laura (Trad.)
Vallverdú, Francesc (Pr.)

Publicació: Kassel : Reichenberger, 1996
Descripció: 122 p.; 22 cm
Resum: "Aquest estudi intenta d'esbrinar si l'heterogeneïtat lingüística característica de Barcelona es reflecteix en la literatura, com seria d'esperar atesa la importància de la qüestió lingüística. Encara més, si tenim present que hi ha un grup d'autors als quals la realitat bilingüe els afecta d'una manera especial: es tracta dels escriptors que tenen el català com a llengua materna o que són bilingües i que escriuen, però, en castellà. L'autora analitza si les seves obres reprodueixen l'esmentada heterogeneïtat a nivell lingüístic i com s'hi manifesta. A aquest efecte, es concentra en dos autors; un d'ells, Juan Marsé, escriu exclusivament en castellà, l'altre, Andreu Martín, escriu en totes dues llengües i es tradueix a ell mateix. Ambdós autors parlen català, viuen a Barcelona i fan de la capital catalana l'escenari de les seves novel·les. L'anàlisi dels seus texts ens mostrarà que en l'àmbit de la literatura existeixen fronteres relativament estrictes entre les dues llengües i cultures. El viu contacte que es dóna entre l'una i l'altra llengua en la vida quotidiana de Barcelona no troba la seva correspondència en els texts. Aquest estudi es dedica també a cercar una possible resposta a aquesta qüestió. " [Del text de contracoberta].
Contingut: L'estudi es divideix en quatre capítols: "Bilingüisme i literatura: una panoràmica", "L'heterogeneïtat lingüística de Catalunya", "La mescla de llengües: dos exemples" (Marsé i Martín), i "Els escriptors catalans: entre el nacionalisme i el centralisme"
Nota: Inclou bibliografia (p. 109-11) i un índex d'autors (p. 121-122)
Col·lecció: Estudis Catalans ; 2
Document: Estudi
Matèria: Conflicte lingüístic ; Bilingüisme ; Català ; Espanyol ; Literatura ; Escriptors catalans ; Nacionalisme ; Llengua literària ; Autotraducció ; Barcelona ; Barcelonès
Martín, Andreu ; Marsé, Juan
Obres: Martín, Andreu. Barcelona Connection . Barcelona : La Magrana, 1987
Martín, Andreu. Jesús a l'infern . Barcelona : La Magrana, 1990
ISBN: 78-3930700752

El registre apareix a les col·leccions:
10 anys de la mort > Francesc Vallverdú
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2017-07-03, darrera modificació el 2023-11-16   Favorit i Compartir