De la incomprensió a la particularitat de Joan Vinyoli / Jordi Julià
Julià, Jordi
Simposi Internacional Joan Vinyoli (1r : 2004 : Santa Coloma de Farners)

Date: 2006
Abstract: Havent plantejat com a inconvenient el que considera un domini de "la disciplina de la història literària" en el camp acadèmic, Jordi Julià aborda la poesia de Vinyoli tenint en compte el seu caràcter desvinculat dels grups. L'autor la posa en relació a tres tendències de la lírica occidental contemporània: el postsimbolisme de Riba, la influència de Rilke i la línia romàntica de Hölderlin, empeltada de l'herència maragalliana. Julià destaca diverses influències importants en l'obra de Vinyoli, per bé que no tan fonamentals, i se centra en l'impacte del realisme social en l'entorn literari de l'època i, de retruc, en la seva evolució poètica. Un impacte, aquest, relatiu, que no capgira la situació de desencaix amb "les categories d'època". En darrer terme, l'autor explica la seva vinculació personal, com a poeta, amb l'obra de Vinyoli, i destaca la modernitat de la seva poesia, que té com a gran innovació en la poesia catalana, "i fins i tot diria dins la lírica occidental" el que Julià anomena el "soliloqui figuratiu", que ve a ser "una fusió entre el monòleg dramàtic i el correlat objectiu".
Note: Estudi llegit en el marc del primer Simposi Internacional Joan Vinyoli, celebrat a Santa Coloma de Farners els dies 15, 16 i 17 d'octubre del 2004
Document: Estudi
Subject: Poesia catalana ; Poètica ; Influència literària ; Poesia alemanya ; Realisme social ; Tècniques literàries
Vinyoli, Joan ; Riba, Carles (1893-1959) ; Rilke, Rainer Maria ; Hölderlin, Friedrich ; Maragall, Joan (1860-1911)
Works: Vinyoli, Joan. Obra poètica completa . Barcelona : Edicions 62 : Diputació de Barcelona, 2001
Published in: I cremo tot en cant: Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2006 (p. 273-279)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2024-02-07



   Favorit i Compartir