Formes cultes i formes col·loquials en la llengua del 'Manual de Novells Ardits' o 'Dietari del Consell Barceloní' (XVIII) / Neus Faura i Pujol
Faura Pujol, Neus (Universitat de Barcelona)
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (13è : 2003 : Girona)

Data: 2006
Resum: L'autora estudia de forma exhaustiva el document titulat 'Manual de Novells Ardits' o 'Dietari del Consell Barceloní' que va ser escrit ininterrompudament des del 1390 fins el 1839 en el qual es consignaven gairebé diàriament tots aquells fets, accions o esdeveniments que podien ser origen d'una despesa municipal per la ciutat de Barcelona. L'autora es fixa en la primera dècada del segle XVIII per les característiques especials de la llengua en aquest període. Els fenòmens sintàctics i lèxics als quals es fan referència han estat seleccionats entre un conjunt molt més ampli i que l'autora lamenta no haver pogut incloure en la seva totalitat. L'esquema que se segueix en l'estudi és el següent: 1. Presentació del text; 2. Interès lingüístic del text; 3. El registre i l'estil; 4. La llengua; 4. 1. Característiques generals; 4. 2. Aspectes sintàctics; 4. 3. Aspectes lèxics; 5. Conclusions.
Nota: Inclou una nota bibliogràfica (p. 161)
Nota: Text llegit al Tretzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi ; Comentari de text
Matèria: Manuscrit ; Català ; Edat moderna ; Registres lingüístics ; Sintaxi ; Lèxic
Publicat a: Actes del Tretzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum I, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2006 (vol. I, p. 149-161)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2012-06-18, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir