El pretèrit perfet perifràstic a les gramàtiques del segle XIX / Immaculada Fàbregas i Alegret
Fàbregas i Alegret, Imma (Universitat de Bretanya Sud)
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Data: 2003
Resum: Segons l'autora, l'objectiu d'aquest estudi és mostrar com els gramàtics del segle XIX tracten les formes de pretèrit perfet perifràstic. L'autora revista els principals treballs gramaticals d'aquest període i en destaca alguns aspectes referents a les formes de pretèrit perfet. Finalment, l'autora també vol mostrar que, malgrat les contínues reprovacions a les quals es veu sotmès el pretèrit perfet perifràstic en el decurs de tot el segle XIX, aquest tipus de perífrasi no ha estat bandejat de la llengua catalana, ben al contrari: les formes de pretèrit perfet perifràstic no nomes han sobreviscut al descrèdit que els gramàtics han intentat exercir sobre aquesta perífrasi, sinó que, a més, en el conjunt del territori catalanoparlant, s'han desenvolupat tant en l'ús oral com en l'escrit. A tall de conclusió, l'autora intenta donar una explicació d'aquest fenomen en termes sociolingüístics.
Nota: Inclou una nota bibliogràfica (p. 65-68)
Nota: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Matèria: Verb ; Temps verbal ; Català ; Normativa de la llengua ; 1800-1900 ; 1800C
Estorch i Siqués, Pau ; Pahissa i Ribas, Llorenç ; Nebot i Pérez, Josep ; Amengual, Joan Josep ; Saisset, Albert ; Ballot, Josep Pau ; Pers i Ramona, Magí ; Puiggarí, Pere ; Bofarull, Antoni de ; Blanch i Cortada, Adolf ; Ferrer i Carrió, Ignasi ; Nonell i Mas, Jaume
Publicat a: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum III, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (vol. III, p. 55-68)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2011-11-02, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir