Les glosses de Guillem Nicolau a la seva traducció de les 'Heroides' d'Ovidi (1390): una proposta d'identificació / Josep Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona)
Pujol Gómez, Josep

Abstract: Josep Pujol analitza la traducció catalana íntegra de les 'Heroides' d'Ovidi, feta pel capellà reial Guillem Nicolau entre 1389 i 1390, amb l'objectiu d'identificar el text que el traductor utilitzà i la influència de l'aparat acadèmic d'aquest text en el resultat final de la seva traducció. L'estudi aprofundeix en les característiques d'aquesta traducció i en reporta l'origen: una petició de Joan I i de la reina Violant. Quant a la manca de glosses en els textos conservats, l'autor demostra que hi va haver una tradició manuscrita amb aparat complementari que no s'ha conservat, i ho justifica per la traducció castellana contemporància de l'obra, feta a partir de la catalana de manera "literal i exacta". Tot seguit, Pujol ofereix una substanciosa quantitat d'exemples de les glosses de la versió castellana i justifica que són, també, una traducció de les glosses de Guillem Nicolau. Aquesta tesi queda evidenciada, a més, per l'ús que fa Joanot Martorell de les 'Heroides' al 'Tirant lo Blanch', servint-se, segons tots els indicis, d'una versió catalana glossada del text.
Note: Inclou bibliografia (p. 226-229)
Document: Estudi
Subject: 1390 ; Traducció al català ; Poesia llatina ; Manuscrit ; Glossari ; Traducció del català ; Espanyol ; Font literària ; Novel·la catalana ; 1390X
Nicolau, Guillem (Trad.) ; Ovidi ; Joan I ; Violant de Bar ; Martorell, Joanot ; Rodríguez del Padrón, Juan
Works: Ovidi. Heroides
Joanot Martorell. Tirant lo Blanc
Published in: Caplletra. València, núm. 39 (2005, Tardor), p. 199-229Sumari


The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2020-02-19   Favorit i Compartir