Llorenç Villalonga entre Anatole France i Marcel Proust / Vicent Simbor Roig. Universitat de València
Simbor Roig, Vicent
Congrés Internacional de Literatura Comparada (1r : 1997 : València)

Data: 1997
Resum: L'autor analitza el model novel·lístic d'Anatole France i de Marcel Proust i els compara amb el model seguit per Villalonga per tal de mostrar la distància que hi ha entre les propostes teòriques i les novel·les de l'escriptor català. En el capítol dedicat a Anatole France, Vicent Simbor fa un retrat intel·lectual de l'escriptor i exposa el seu model de novel·la d'idees-novel·la de tesi. Quant a Marcel Proust, se centra en els elements configuradors de la història i el discurs de 'À la recherche du temps perdu': la morositat temporal, el tractament de l'espai i el temps, els personatges literaris i la focalització narrativa. Després estudia els eixos de la teoria novel·lística de Llorenç Villalonga (el concepte de "novel·la inefable" i la concepció moralista de la literatura i de la funció de l'escriptor) i traça en etapes l'univers narratiu de l'escriptor per concloure que, a pesar de les contínues reinvindicacions teòriques de Villalonga de l'obra de Proust, l'escriptor s'acosta més al model proposat per Anatole France.
Nota: Aquest estudi vol ser la continuació de "Llorenç Villalonga: novel·la psicològica / novel·la d'idees" (publicat a 'Actes del Desè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, Barcelona, Abadia de Montserrat, 1995, p. 319-335)
Document: Estudi
Matèria: Novel·la francesa ; Ideologia literària ; Novel·la catalana ; Influència literària ; Novel·la psicològica ; Personatges literaris ; Literatura comparada ; 1931-1992 ; 1930X ; 1940X ; 1950L
Villalonga, Llorenç (1897-1980) ; France, Anatole (1844-1924) (Pseudònim de François-Anatole Thibault) ; Proust, Marcel ; Ortega y Gasset, José
Obres: Proust, Marcel. À la recherche du temps perdu . 7 vol. 1913-1927
Publicat a: Les literatures catalana i francesa al llarg del segle XX. Les littératures catalane et française au XXème siècle, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1997 (p. 317-353)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir