El Silenci eloqüent. Barcelona en la novel·la 'Los diez libros de Fortuna d'Amor' d'Antonio Lofrasso (1573) / Eulàlia Duran (Universitat de Barcelona)
Duran, Eulàlia

Data: 1997
Resum: L'autora reflexiona sobre els punts de contacte entre la novel·la d'Antonio Lofrasso i la realitat històrica del moment mitjançant l'anàlisi de la versemblança dels episodis que descriuen la ciutat i la societat barcelonines. També tracta el tema del silenci en la comunicació amorosa, tret que l'autor posa a la pràctica partint de la normativa estipulada pels difusors del neoplatonisme social com Bembo amb els seus 'Asolani' o B. de Castiglione en el seu 'Cortegiano'. L'autor se serveix d'autoritats (Petrarca, Ausiàs Marc i Joan Boscà) per donar raons teòriques sobre les qualitats del perfecte amant: timidesa, silenci, sinceritat i llenguatge de les mirades. En el cas d'Ausiàs Marc, l'escriptor no només el cita com autoritat sinó que intenta imitar-lo en una composició en català que intercala en el llibre X de 'Los diez libros de Fortuna d'Amor' (1573).
Document: Estudi
Matèria: Ficcionalitat-versemblança ; Espai literari ; Motiu literari ; Barcelona=Motiu literari ; Amor=Motiu literari ; Silenci=Motiu literari ; Font literària ; Escriptors catalans ; Novel·la espanyola ; Renaixement ; 1573 ; Barcelona ; Barcelonès ; 1570X
Boscà, Joan ; Castiglione, Baldassare ; Lofrasso, Antonio ; March, Ausiàs ; Petrarca, Francesco
Publicat a: Llengua & Literatura. Barcelona, Núm. 8 (1997), p. 77-100 (Estudis i edicions) , ISSN 2013-9527




El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-24



   Favorit i Compartir