Difusió de la figura i obra del poeta mallorquí Rafael Bover (s. XVII) / August Darder Moll
Darder Moll, August (Universitat de les Illes Balears)

Data: 2021
Resum: Resum: "Rafael Bover és un autor mallorquí siscentista considerat referent literari del segle XVII illenc. Tot i així, la seva obra no ha estat estudiada en profunditat, i creiem que hi ha motius per qüestionar, com a mínim, part de les afirmacions que s'han fet sobre aquest poeta. Hem analitzat un manuscrit, antigament en poder del comte d'Aiamans i actualment ubicat a la biblioteca de Montserrat, que és el principal document on podem trobar poesies de Bover; també hem dut a terme un estudi del que sobre aquest autor digueren Josep Maria Quadrado i Joaquim Maria Bover, el qual ens ha mostrat la dificultat de corroborar el concepte que hom té d'aquest escriptor, que sembla basar-se, en gran part, en les interpretacions que en feren els erudits esmentats; efectivament, la informació que trobem sobre el nostre poeta des de la segona meitat del segle xix fins a l'actualitat mostra la influència d'aquests estudiosos. En aquest article volem mostrar que el contingut del manuscrit de Montserrat no corrobora les afirmacions que s'han fet posteriorment sobre Rafael Bover, sinó que planteja dubtes: sobre la manera com fou interpretat el document, però també sobre la possibilitat que hi hagi altres manuscrits que no hem vist: Joaquim Maria Bover mateix parlà de més documents amb poesies de Bover l'ubicació dels quals és desconeguda. La nostra anàlisi es basa en el manuscrit Aiamans, que és el que sembla que feren servir els primers estudiosos de Bover, és a dir, J. M. Quadrado i J. M. Bover".
Nota: Inclou bibliografia (p. 375-377)
Document: Estudi
Matèria: Poesia catalana ; Escriptors catalans ; Manuscrit ; Edat moderna ; Barroc ; Recepció de la literatura ; 1600-1700 ; Mallorca ; Illes Balears
Bover, Rafael ; Bover, Joaquim M. ; Quadrado, Josep M. ; La Palma : publicació
Publicat a: Teixir xarxa, fer camí. Aportacions recents al futur de la catalanística, Lleida : Punctum, 2021 (p. 361-377)




El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2023-01-31, darrera modificació el 2023-07-24



   Favorit i Compartir