«Com elles»: la doble influència de Sylvia Plath i Anne Sexton a Maria-Mercè Marçal i les poetes catalanes / Meritxell Matas Revilla
Matas, Meritxell (Universitat de Barcelona)

Fecha: 2021
Resumen: Extret del resum: "Emmarcada en una tasca de creació d'una genealogia autorial femenina, Maria-Mercè Marçal va recórrer a diverses escriptores i pensadores anteriors com a font d'inspiració i de diàleg. Dues de les més importants van ser Sylvia Plath i Anne Sexton, especialment pel seu tractament del cos, de les malalties, dels anhels, i de la mort. Una lectura comparada dels poemes dona llum a la relació de Marçal amb les dues autores de Massachusetts. De Plath, en recollí especialment les qüestions sobre el patriarcat, la figura del pare, l'atreviment en l'exploració literària, l'escriptura a la pell i la maternitat, que també compartí amb Sexton. D'ella en ressona més l'espiritualitat, el tractament del desig i l'erotisme. La dualitat de l'article es fa palesa amb l'atenció sobre les poetes catalanes actuals per observar com també s'hi pot llegir la influència de les nord-americanes, tan per lectures pròpies com a través de Marçal. A partir del nou mil·lenni es pot parlar sense embuts d'una recuperació de la tradició autorial femenina, i les poètiques del cos -pensem en el simbolisme de la matrius, les marques a la pell, el trencament de tabús- són un vehicle ben suggeridor per traçar aquestes línies i diàlegs, que estan en moviment constant i no deixen de crear teixits nous. Aquest article n'és una baula més".
Nota: Inclou bibliografia (p. 244)
Documento: Estudi
Materia: Poesia catalana ; Poesia nord-americana ; Influència literària ; Dona=Motiu literari ; Feminisme
Marçal, Maria Mercè ; Plath, Sylvia ; Sexton, Anne
Obras: Marçal, Maria Mercè. Llengua abolida. Poesia completa 1973-1998 . Barcelona : Edicions 62, 2017
Publicado en: Teixir xarxa, fer camí. Aportacions recents al futur de la catalanística, Lleida : Punctum, 2021 (p. 229-244)




El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2022-11-28, última modificación el 2023-09-20



   Favorit i Compartir