L'ús distintiu de la majúscula en llengua catalana: anàlisi d'un corpus de fonts convencionals aplicable a la redacció juridicoadministrativa / Juan Jiménez-Salcedo
Jiménez Salcedo, Juan

Fecha: 2017
Resumen: De l'abstract: "La llengua catalana disposa d'un corpus important d'obres sobre convencions gràfiques. La recerca s'ha centrat en el buidatge de fonts que contenen convencions relatives a l'ús de les majúscules, convencions susceptibles d'ésser emprades en l'àmbit de la redacció juridicoadministrativa. Les fonts analitzades estan en molts casos relacionades directament amb aquest tipus de redacció, però s'han estudiat igualment obres de referència general i llibres d'estil. Els resultats han estat classificats en els tipus de designacions següents: tractaments protocol·laris, càrrecs i dignitats, designació de persones fora de la documentació protocol·lària, entitats o organismes formalment constituïts, institucions, normes jurídiques i documentació administrativa. La discussió dels resultats presenta alguns elements de reflexió analitzats al corpus: l'ús de l'antonomàsia conceptual i l'aplicació del principi de singularitat semàntica com a regles d'escriptura dels noms de càrrecs, la problemàtica de la constitució formal dels organismes i entitats i les seves repercussions en l'ús de la majúscula, el paper desenvolupat per les excepcions de designació (els correferents, les designacions abreujades o incompletes i els plurals aglutinadors), l'ambigüitat del concepte d'institució i les seves conseqüències gràfiques i les diferències entre les fonts pel que fa a la denominació dels instruments jurídics".
Nota: Bibliografia (p. 139-142)
Documento: Estudi
Materia: Grafia ; Llengua escrita ; Llenguatges d'especialitat ; Dret ; Administració ; Català
Publicado en: Revista de Llengua i Dret, Núm. 68 (desembre 2017), p. 117-142 (Monogràfic: De la traducció a la jurilingüística)
El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2018-06-20, última modificación el 2020-07-05   Favorit i Compartir