L’ús distintiu de la majúscula en llengua catalana: anàlisi d’un corpus de fonts convencionals aplicable a la redacció juridicoadministrativa / Juan Jiménez-Salcedo
Jiménez Salcedo, Juan

Data: 2017
Resum: De l'abstract: "La llengua catalana disposa d'un corpus important d'obres sobre convencions gràfiques. La recerca s'ha centrat en el buidatge de fonts que contenen convencions relatives a l'ús de les majúscules, convencions susceptibles d'ésser emprades en l'àmbit de la redacció juridicoadministrativa. Les fonts analitzades estan en molts casos relacionades directament amb aquest tipus de redacció, però s'han estudiat igualment obres de referència general i llibres d'estil. Els resultats han estat classificats en els tipus de designacions següents: tractaments protocol·laris, càrrecs i dignitats, designació de persones fora de la documentació protocol·lària, entitats o organismes formalment constituïts, institucions, normes jurídiques i documentació administrativa. La discussió dels resultats presenta alguns elements de reflexió analitzats al corpus: l'ús de l'antonomàsia conceptual i l'aplicació del principi de singularitat semàntica com a regles d'escriptura dels noms de càrrecs, la problemàtica de la constitució formal dels organismes i entitats i les seves repercussions en l'ús de la majúscula, el paper desenvolupat per les excepcions de designació (els correferents, les designacions abreujades o incompletes i els plurals aglutinadors), l'ambigüitat del concepte d'institució i les seves conseqüències gràfiques i les diferències entre les fonts pel que fa a la denominació dels instruments jurídics".
Nota: Bibliografia (p. 139-142)
Document: Estudi
Matèria: Grafia ; Llengua escrita ; Llenguatges d'especialitat ; Dret ; Administració ; Català
Publicat a: Revista de Llengua i Dret, Núm. 68 (desembre 2017), p. 117-142 (Monogràfic: De la traducció a la jurilingüística)
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2018-06-20, darrera modificació el 2018-07-20   Favorit i Compartir