Un exercici d'edició crítica de 'La Papallona', de Narcís Oller / Empar de Bofarull Bertran
Bofarull, Empar de
Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX "La filologia d'autor en els estudis literaris" (1r : 2012 : Lleida)

Resumen: Traducció del resum en anglès de l'article: Aquest article documenta els problemes que aparegueren durant l'exercici d'edició crítica del capítol XX de 'La Papallona', de Narcís Oller. Les cinc edicions publicades en vida de l'autor mostren una trajectòria narrativa, lingüística i textual amb quatre estimulants parades: la primera, el 1882 dins Estampa de la Renaixença, l'editorial del diari 'La Renaxença'; la segona, el 1902, a l'editorial de 'Catalunya Artística'; el 1924, una edició de Bibliòfils Catalans (a partir del text de 1902) i una edició popular a "La Novel·la d'Ara" (a partir de la primera), i l'última, de 1928, dins de les obres completes publicades per Gustau Gili, feta sobre l'edició de 1902 i corregida per Emili Guanyavents segons les 'Normes ortogràfiques' de l'IEC. Això assenyala la necessitat d'interpretar Oller dins d'un procés lingüístic i textual i de valorar la seva obra mitjançant la revisió dels seus escrits; de parar atenció a la relació entre llengua i estil i a la resposta de l'autor a l'intervencionisme lingüístic; i d'apropar-lo a l'edició crítica a fi d'oferir-ne una visió ajustada i dinàmica. Aquest anàlisi té l'objectiu d'explicar l'interès de l'autor pel llenguatge, que el porta a un acord mitjançant el qual la seva obra pugui ser llegida.
Nota: Inclou una bibliografia (p. 406-408)
Documento: Estudi
Materia: Edició de textos ; Crítica textual ; Crítica de variants ; Novel·la catalana ; Estil literari ; Llengua literària ; Normativa de la llengua ; Tipografia ; Signes de puntuació ; Lèxic ; Correcció
Oller, Narcís (1846-1930) ; Guanyavents, Emili (Ed.)
Obras: Oller, Narcís. La Papallona. Novela de costums del nostre temps . Barcelona : Estampa de la Renaixensa, 1882
Oller, Narcís. La Papallona. Novela de costums del nostre temps . Barcelona : Biblioteca de Catalunya Artística, 1902
Oller, Narcís. La Papallona. Novela de costums . Barcelona : Bibliòfils Catalans, 1924
Oller, Narcís. La Papallona . Barcelona : La Novel·la d'Ara, 1924
Oller, Narcís. La Papallona . A cura d'Emili Guanyavents. Dins: Obres completes, vol. I. Barcelona : Gustau Gili : Llibreria Catalònia, 1928
Publicado en: La filologia d'autor en els estudis literaris. Textos catalans dels segles XIX i XX, Lleida : Aula Màrius Torres : Pagès, 2013 (Trossos, 6) (p. 389-408)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2014-06-30, última modificación el 2016-11-23   Favorit i Compartir