Les aportacions de Verdaguer a la llengua literària segons els seus coetanis / Ramon Pinyol i Pere Quer
Pinyol i Torrents, Ramon (Universitat de Vic)
Quer i Aiguadé, Pere (Universitat de Vic)
Col·loqui sobre Verdaguer (6è : 2005 : Vic, Folgueroles i Barcelona)

Fecha: 2006
Resumen: Del resum del final de la revista: "Verdaguer, en una reflexió molt primerenca, constata que la llengua literària que ha rebut per tradició és pobra i castellanitzada. El poeta, doncs, va maldar per fer-se una llengua pròpia i va anar a beure, especialment, de les fonts populars. Les primeres valoracions sobre la llengua verdagueriana, les dels secretaris dels Jocs Florals, tot i la imprecisió i brevetat en què són formulades, ja permeten de veure que estem davant d'una llengua de 'L'Atlàntida', que sorprèn sobretot pel seu lèxic, és encara considerada "rústica", una apreciació que els crítics literaris aniran matisant a mesura que l'escriptor de Folgueroles anirà conreant altres àmbits poètics. A partir de 'Canigó', la crítica afirmarà que Verdaguer ha construït la llengua literària catalana que es necessitava. Els modernistes, per la seva banda, arrodoniran aquesta apreciació amb l'interès per la prosa i establiran els valors d ela llengua de Verdaguer en una formulació duradora que ha arribat fins avui".
Nota: Comunicació llegida en el marc del 6è Col·loqui Verdaguer, que tingué lloc entre els dies 10 i 12 de desembre de 2005 a Barcelona (Institut d'Estudis Catalans), Vic (Universitat) i Folgueroles (Ajuntament)
Documento: Estudi
Materia: Poesia catalana ; Prosa catalana ; Recepció de la literatura ; Crítica literària ; Llengua literària ; Renaixença ; Modernisme ; 1865-1908 ; 1850L ; 1900X
Verdaguer, Jacint ; Sardà, Joan ; Yxart, Josep ; Miquel i Badia, Francesc ; Maragall, Joan (1860-1911) ; Oliver, Miquel dels Sants (1864-1920)
Publicado en: Anuari Verdaguer, Núm. 14 ( 2006), p. 401-418 (Comunicacions)
El registro aparece en las colecciones:
Centenarios > Miquel del Sants Oliver
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2010-07-12, última modificación el 2020-03-21   Favorit i Compartir