La cultura. Sis notes sobre el malestar present / Josep M. Muñoz
Muñoz, Josep M.

Resum: L'autor apunta sis temes per a un debat sobre el malestar de la cultura catalana, repassant la història de Catalunya durant els darrers trenta anys: la situació de "debilitat estructural" del català, la seva supervivència al costat del castellà, i l'impacte de la immigració; el model lingüístic a les escoles i als mitjans de comunicació, la creació d'una cultura nacional i un moviment politicocultural important als anys seixanta, i l'arribada de Jordi Pujol al govern i la manca d'una política cultural solvent; Catalunya dins el marc polític espanyol; la manca d'un model clar pel que fa a la divisió de les competències en matèria de cultura entre l'Estat i les comunitats autònomes; la primacia de l'economia i la dificultat del poder polític autonòmic per fer-hi front. Malgrat això, l'autor assenyala que, tot i les dificultats, la cultura "manté un molt bon nivell", però demana que s'abandoni el paradigma de la "normalització" per passar a una política "de drets lingüístics", una política "estructural de suport a la llengua catalana i a les expressions culturals en català".
Nota: Dossier. Monogràfic: Catalunya, 30 anys després
Nota: Vegeu una carta al director de Francesc Artal, "¿Seixantisme o realisme històric?", que fa referència a aquest article ('L'Avenç', núm. 324, Maig 2007, p. 8)
Document: Comentari
Matèria: Cultura catalana ; Literatura catalana ; Català ; Política cultural ; Catalanisme ; Administració ; Emigració i immigració ; Immersió lingüística ; Actituds lingüístiques ; Espanyol ; Normalització lingüística ; Ensenyament ; Mitjans de comunicació ; Premsa catalana ; Diaris ; Museus ; Mercat ; Catalunya ; Espanya
Pujol i Soley, Jordi ; Molas, Joaquim ; Museu Nacional d'Art de Catalunya ; Generalitat de Catalunya
Publicat a: L'Avenç. Barcelona, núm. 323 (2007, Abril), p. 58-63

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Comentaris

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2017-01-10   Favorit i Compartir