Valors adverbials associats a la conjunció "que": un estudi històric / Montserrat Batllori i Avel·lina Suñer (Universitat de Girona)
Batllori, Montserrat
Suñer, Avel·lina
Simposi Internacional "Vers una sintaxi històrica del català: objectius i metodologia" (2n : 2004, 10, 11 i 13 de novembre : La Nucia)

Resumen: L'estudi parla dels valors adverbials causal i final associats al nexe "que" en català i també en altres llengües romàniques. Per a fer-ho, l'article comença analitzant l'evolució dels nexes complexos del llatí clàssic i dels usos orals posteriors en les llengües romàniques preliteràries (català, castellà, italià, francès), cosa que condueix a escatir el caràcter progressivament polisèmic de "que" tal com s'emprava oralment. Batllori i Suñer aprofundeixen, després, en la codificació sintàctica de nexes complexos en les llengües romàniques medievals, distingint entre estructures causals i finals. És a partir del segle XIII que els valors causal i final deixen d'interpretar-se gràcies a factors pragmàtics i comencen a distingir-se sintàcticament mitjançant l'encuny de nexes complexos ("pus que", "perquè", "per que", etc. ).
Contiene: Estudi llegit en el marc del segon Simposi Internacional "Vers una sintaxi històrica del català: objectius i metodologia", celebrat a La Nucia el novembre de 2004
Nota: Inclou bibliografia (p. 297-301)
Documento: Estudi
Materia: Conjunció ; Semàntica ; Gramàtica històrica ; Sintaxi ; Català ; Edat mitjana ; Llengua literària ; Llengua oral ; Llatí ; Francès ; Italià ; Espanyol ; 1200-1300 ; 1200C ; 1300C
Publicado en: Caplletra. València, núm. 38 (2005, Primavera), p. 279-301Sumari


El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2020-02-20   Favorit i Compartir