Domènec Guansé: "Fer que la revolució sigui, com ho volia ésser el catalanisme, una cultura" (1936-1939) / Francesc Foguet i Boreu (Universitat Autònoma de Barcelona)
Foguet i Boreu, Francesc
Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània" (1r : 2005 : Bellaterra)

Resum: La comunicació tracta dos aspectes de la ideologia de Domènec Guansé. El primer, el seu compromís davant la guerra i la revolució, i la seva influència en la creació literària. En aquest sentit, advoca per la no instrumentalització de l'autor, la no politització de la literatura, la crítica a certs exiliats i l'aposta per la continuïtat de l'activitat literària. El segon, la concepció cultural del catalanisme polític adaptada a les noves circumstàncies. En aquest sentit, l'estudi posa de manifest que Guansé entenia el catalanisme com una arma de combat antifeixista, un mitjà de culturització i una eina de propaganda a través de la cultura. En resum, els articles publicats per Guansé entre 1936-1939 són d'independència crítica i coherència interna.
Nota: Comunicació del Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània", celebrat a Bellaterra els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2005
Document: Estudi
Matèria: Ideologia ; Escriptors catalans ; Prosa catalana ; Periodisme ; Catalanisme ; Republicanisme ; Política
Guansé, Domènec (1894-1978) ; Revista de Catalunya : publicació ; Meridià : publicació ; Catalans! : publicació
Publicat a: La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània, Lleida : Punctum, 2007 (p. 493-503)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir