So i sentit en l'obra de Joan Vinyoli / Lluís Solà
Solà i Sala, Lluís
Simposi Internacional Joan Vinyoli (1r : 2004 : Santa Coloma de Farners)

Resumen: Després d'una breu menció de la qualitat literària de Joan Vinyoli, Lluís Solà comença el seu estudi advertint que "la paraula poètica és en primer lloc i essencialment so, oïda, música". Establerta aquesta centralitat, diferencia la "música de concert" de la "música de la poesia", amb el benentès que aquesta darrera actua amb més tensió dins la manera "pròpia i específica en relació amb la formació de les condensacions del sentit". Aplicant-ho a Joan Vinyoli, l'estudi destaca l'ús "subtil i precís" que fa la seva poesia de "les operacions musicals", sempre avançant cap a "la consciència de la indissolubilitat de so i sentit". Solà transcriu el poema "Trajecte breu" com a exemple paradigmàtic de "dinàmica i actituds noves", respecte del conjunt de la seva poesia, quant al tractament dels elements musicals: és "la institució del so, del ritme, del moviment i del silenci", i tot sense caure en el "gran estil", gràcies a la penetració, també, "en la llengua parlada que l'envolta, en la sonoritat de l'època".
Nota: Estudi llegit en el marc del primer Simposi Internacional Joan Vinyoli, celebrat a Santa Coloma de Farners els dies 15, 16 i 17 d'octubre del 2004
Nota: Trobareu l'enllaç amb l'estudi íntegre (excepte la breu referència inicial al Simposi), en format PDF, a la fitxa homònima del suplement 'Avui Cultura' (4 de novembre de 2004, p. 3-4)
Documento: Estudi
Materia: Discurs-text oral ; Poesia catalana ; Mètrica ; Suprasegmental
Vinyoli, Joan
Obras: Joan Vinyoli. "Trajecte breu" . En: Ara que és tard. [Barcelona] : [Edicions 62], [1975]
Publicado en: I cremo tot en cant: Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2006 (p. 347-355)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2018-02-02   Favorit i Compartir