So i sentit en l'obra de Joan Vinyoli / Lluís Solà
Solà i Sala, Lluís
Simposi Internacional Joan Vinyoli (1r : 2004 : Santa Coloma de Farners)

Data: 2006
Resum: Després d'una breu menció de la qualitat literària de Joan Vinyoli, Lluís Solà comença el seu estudi advertint que "la paraula poètica és en primer lloc i essencialment so, oïda, música". Establerta aquesta centralitat, diferencia la "música de concert" de la "música de la poesia", amb el benentès que aquesta darrera actua amb més tensió dins la manera "pròpia i específica en relació amb la formació de les condensacions del sentit". Aplicant-ho a Joan Vinyoli, l'estudi destaca l'ús "subtil i precís" que fa la seva poesia de "les operacions musicals", sempre avançant cap a "la consciència de la indissolubilitat de so i sentit". Solà transcriu el poema "Trajecte breu" com a exemple paradigmàtic de "dinàmica i actituds noves", respecte del conjunt de la seva poesia, quant al tractament dels elements musicals: és "la institució del so, del ritme, del moviment i del silenci", i tot sense caure en el "gran estil", gràcies a la penetració, també, "en la llengua parlada que l'envolta, en la sonoritat de l'època".
Nota: Estudi llegit en el marc del primer Simposi Internacional Joan Vinyoli, celebrat a Santa Coloma de Farners els dies 15, 16 i 17 d'octubre del 2004
Nota: Trobareu l'enllaç amb l'estudi íntegre (excepte la breu referència inicial al Simposi), en format PDF, a la fitxa homònima del suplement 'Avui Cultura' (4 de novembre de 2004, p. 3-4)
Document: Estudi
Matèria: Discurs-text oral ; Poesia catalana ; Mètrica ; Suprasegmental
Vinyoli, Joan
Obres: Vinyoli, Joan. "Trajecte breu" . En: Ara que és tard. [Barcelona] : [Edicions 62], [1975]
Publicat a: I cremo tot en cant: Actes del 1r. Simposi Internacional Joan Vinyoli, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2006 (p. 347-355)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir