Dones i catalanes = persones oprimides. El feminisme i el nacionalisme de Maria Aurèlia Capmany / Montserrat Palau (Universitat Rovira i Virgili)
Palau, Montserrat
Col·loqui Internacional Maria Aurèlia Capmany (2001 : Tarragona)

Fecha: 2002
Resumen: Montserrat Palau estudia i cerca les bases del feminisme de Maria Aurèlia Capmany, de costat de la seva reivindicació nacional, perquè, segons Palau, gènere i nacionalisme "tenen uns punts de partida i de formulació similars". D'entrada, es comenta el dietari inèdit de Maria Aurèlia Capmany escrit entre el 26 de maig de 1937 i el 28 de febrer de 1939, on la presència de la guerra civil va adquirint cada vegada més importància. És arran de la guerra que l'escriptora pren consciència que la seva idea de país ha estat destruïda, i quan també es planteja la seva condició de dona, sota la repressió franquista. A les novel·les escrites durant els anys quaranta i cinquanta comença a tractar-se el tema de la identitat femenina i el context repressor. Tot i així, el tema del gènere i del nacionalisme irromp sobretot a partir dels anys seixanta, quan l'escriptora adquireix més ressò públic. Tot seguit, es ressegueixen les influències, dins del pensament feminista, que va rebre Maria Aurèlia Capmany, especialment pel que fa a Simone de Beauvoir. Capmany critica el "feminisme burgès noucentista" i concep el feminisme, des d'un punt de vista marxista, com un "moviment polític dependent d'altres moviments". Un d'ells és la lluita nacional dels Països Catalans. En paraules de Montserrat Palau, "la concepció de l'ésser humà com a subjecte històric serà bàsica en la seva etapa de plenitud novel·lística". Finalment, Montserrat Palau valora la importància, les característiques i el ressò del feminisme de Maria Aurèlia Capmany.
Nota: Inclou bibliografia (p. 149-150)
Nota: Text llegit al Col·loqui Internacional Maria Aurèlia Capmany
Documento: Estudi
Materia: Escriptors catalans ; Feminisme ; Nacionalisme ; Catalanisme ; Prosa catalana ; Dietari ; Guerra civil espanyola ; Postguerra espanyola ; Novel·la catalana ; Condició de la dona ; Dona=Motiu literari ; Influència literària ; Noucentisme ; Burgesia ; Socialisme ; Motiu literari ; 1918-1991 ; 1900C
Capmany, Maria Aurèlia ; Beauvoir, Simone de ; Friedan, Betty ; Miramar : grup
Obras: Capmany, Maria Aurèlia. La dona a Catalunya . Barcelona : Edicions 62, 1966
Publicado en: Maria Aurèlia Capmany: l'afirmació en la paraula, Valls : Cossetània Edicions, 2002 (p. 131-150)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2023-09-23



   Favorit i Compartir