Sant Joan dins lo desert / Enric Prat i Pep Vila
Prat, Enric
Vila, Pep (Ed.)
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Abstract: L'estudi presenta el text teatral anònim 'Sant Joan dins lo desert', i n'edita extensos fragments. Es tracta d'una pastoral, "gènere d'influència francesa que en català fou conreat únicament al Rosselló", de finals del segle XVIII o principis del XIX, que consta de més de 1500 versos alexadrins i heptasíl·labs i desenvolupa un motiu bibliocopastoral. Un cop caracteritzat el gènere, Enric Prat i Pep Vila comenten l'obra per parts i el fragment dels evangelis que glossa, i n'editen certs fragments fonamentals, acompassant-los amb llurs aclariments. En acabat, ofereixen els trets característics de l'obra, atorgant-ne la relativa complexitat a la voluntat de l'autor d'adreçar-se a un públic mínimament culte. També n'analitzen els aspectes lingüístics, tenint en compte que es tracta d'un català volgudament literari, i n'assenyalen els trets dialectals, a més dels castellanismes i els cultismes.
Note: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi ; Edició de textos
Subject: 1775-1825 ; Teatre català ; Teatre en vers ; Teatre religiós ; Font literària ; Bíblia ; Llengua literària ; Estil literari ; Anònim ; 1750L ; 1800L
Published in: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum II, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (vol. II, p. 69-87)

The record appears in these collections:
Document type > Text editions
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir