Memòria del viatge i viatges de la memòria: A propòsit d'André Gide, Josep M. de Sagarra i Aurora Bertrana / Juan M. Ribera Llopis (Universitat Autònoma de Madrid)
Ribera Llopis, Joan Miquel
Simposi de Literatura Autobiogràfica (1r : 1999 : Alacant)

Resum: L'autor analitza diversos casos de memorialisme en què es desdibuixa el límit entre dietari i literatura de viatges, partint de la base que s'hi empren els mateixos recursos textuals i estilístics i, de fet, s'inscriuen en un model de prosa establert per la datació i la impressió subjectiva. Comença aplicant-ho a la memorialística de viatges de Gide, un cas en què el tema del viatge queda fusionat en el cos mateix de l'obra autobiogràfica. Passa, després, a referir-se a 'La ruta blava', de Josep M. de Sagarra, un llibre llegit com a "material d'aprofitament autobiogràfic". Un darrer apartat aprofundeix en els volums autobiogràfics d'Aurora Bertrana, condicionats pels viatges que s'hi relacionen, i interpretats per Ribera amb plena consideració dels canvis que s'hi poden observar en les diverses edicions.
Nota: Inclou una bibliografia sumària (p. 313)
Document: Estudi
Matèria: Prosa catalana ; Prosa francesa ; Record ; Dietari ; Literatura de viatges ; Escriptors francesos ; Escriptors catalans ; Tècniques literàries
Gide, André ; Sagarra, Josep M. de ; Bertrana, Aurora ; Guansé, Domènec (Pr.) ; Oliver, Maria Antònia (Intr.) ; Bonnín i Socias, Catalina (Intr.)
Obres: André Gide. '"Voyage au Congo" suivi du "Retour du Tchad"' . París : Gallimard, 1929
André Gide. Journal . 1889-1939. París : Gallimard, 1951
Josep M. de Sagarra. Obres completes . Prosa. Pròleg de D. Guansé. Barcelona : Selecta, 1967
Aurora Bertrana. Memòries fins al 1935 . Barcelona : Pòrtic, 1973
Aurora Bertrana. El Marroc sensual i fanàtic . Introducció de M. A. Oliver. Barcelona : Edicions de l'Eixample, 1992
Aurora Bertrana. Paradisos oceànics . Introducció de C. Bonnin. Barcelona : Edicions de l'Eixample, 1993
Publicat a: Literatura autobiogràfica: Història, memòria i construcció del subjecte, Paiporta : Denes, 2001 (p. 303-313)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2018-02-02   Favorit i Compartir