Josep Pla: Itàlia com a mirall / Rossend Arqués (Universitat Autònoma de Barcelona)
Arqués, Rossend
Col·loqui de l'any Pla (1997 : Girona)

Date: 2001
Abstract: Rossend Arqués estableix els eixos de la relació que Josep Pla va mantenir amb Itàlia, partint de les referències que es troben a la seva obra. Comença per esmentar els preparatius i lectures previs sobre el país, i passa, després a analitzar les variants d'un fragment concret que exemplifica els múltiples canvis a què Pla sotmetia els propis textos. La fascinació de l'escriptor empordanès per Itàlia, que té l'origen en la seva corresponsalia periodística del 1922, serveix a l'autor de l'estudi per a posar de relleu els recursos retòrics del prosista, d'entre els quals destaquen les pauses, la vivor, plasticitat i detall de les descripcions, i altres recursos propis de la literatura de viatges. En general, hi domina la visió positiva d'Itàlia, sovint contraposada a la imatge i l'opinió del propi país, i marcada per l'impacte que suposà, en la seva joventut, la presència abassegadora de l'art.
Note: Comunicació llegida en el Col·loqui de l'any Pla (9-11 d'octubre de 1997)
Document: Estudi
Subject: 1922-1981 ; Escriptors catalans ; Relacions culturals ; Prosa catalana ; Periodisme ; Literatura de viatges ; Tècniques literàries ; Itàlia ; 1900C
Pla, Josep
Works: Pla, Josep. Les escales de llevant . Obres completes, 13. Barcelona : Destino, [1969]
Published in: Josep Pla, memòria i escriptura. Actes del col·loqui de l'any Pla. Universitat de Girona (octubre 1997), Girona : Universitat de Girona, 2001 (p. 187-199)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2023-09-23



   Favorit i Compartir