Josep Pla i la novel·la / Jordi Castellanos (Universitat Autònoma de Barcelona)
Castellanos, Jordi (1946-2012)
Col·loqui de l'any Pla (1997 : Girona)

Resum: L'article de Jordi Castellanos ressegueix la relació de Josep Pla amb el gènere novel·lístic com "un dels eixos articuladors de la seva obra". Ja als anys vint, i en el context de crisi de la novel·la que propicià l'estètica noucentista, Pla va assajar una resposta a la crida carneriana. A les seves desavinences particulars amb la literatura catalana del moment, sovint evidenciades a la premsa, cal sumar-hi una viva connexió amb la literatura que es feia arreu d'Europa i que li impedia frontalment el cultiu de la novel·la entesa convencionalment. La polèmica encetada amb Carles Soldevila el 1921 a propòsit de l'estil acaba esdevenint la primera formulació literària alternativa a un noucentisme tardà ben establert entre els escriptors. La proposta de Pla, que replanteja el model de llengua, la relació literatura-societat o la professionalització de l'escriptor, ataca, també, la forma convencional de la novel·la per a bastir noves formes coherentment fonamentades en la destrucció de la unitat orgànica del gènere i de la base estructural del relat mitjançant noves vies com la del dietari. Tot plegat conflueix en una idea de novel·la o antinovel·la que, inserida de ple en el "conflicte d'identitat de l'home modern", posa en dubte la cohesió del personatge-caràcter i el descomposa. El dualisme que en surt, travat en el joc de relacions entre personatges, la barreja de realitat i ficció, l'ús del contrast o la fragmentació, quallen en la seva proposta de més plena modernitat europea: la novel·la 'Relacions'. La bona avinença amb la poètica de Joyce demostra que la seva proposta és perfectament definida i moderna. Pel que fa a les obres de postguerra, Pla optarà per diluir les opcions de la novel·la convencional en la perspectiva periodística.
Nota: Ponència llegida en el Col·loqui de l'any Pla (9-11 d'octubre de 1997)
Nota: Aquest estudi també està publicat, sota el mateix títol, al número extraordinari del 2013 de la publicació 'Els Marges' (p. 134-164)
Document: Estudi
Matèria: Novel·la ; Novel·la catalana ; Teoria dels gèneres literaris ; Noucentisme ; Estil literari ; Polèmica ; Escriptors catalans ; Ideologia literària ; Prosa catalana ; Dietari ; Personatges literaris ; Influència literària ; Novel·la anglesa ; Escriptors irlandesos
Pla, Josep ; Soldevila, Carles (1892-1967) ; Joyce, James
Obres: Pla, Josep. Relacions . Barcelona : Diana, 1927
Pla, Josep. Coses vistes . [1925]
Pla, Josep. Llanterna màgica . [1926]
Pla, Josep. El carrer estret . [1951]
Publicat a: Josep Pla, memòria i escriptura. Actes del col·loqui de l'any Pla. Universitat de Girona (octubre 1997), Girona : Universitat de Girona, 2001 (p. 35-64)
El text al número extraordinari d''Els Marges'

El registre apareix a les col·leccions:
Són notícia > Jordi Castellanos
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2020-03-21   Favorit i Compartir