El teatre de Josep M. Poblet / Jaume Ferrer i Puig
Ferrer i Puig, Jaume
Gomis i Martí, Josep
Carod Rovira, Josep Lluís
Garcia Pujades, Xavier (1950-)

Publicació: Montblanc : Museu-Arxiu de Montblanc i Comarca, 2003
Descripció: 187 p.; Il. + 22 cm : 1 CD
Resum: Jaume Ferrer fa un estudi de la producció teatral de Josep M. Poblet. L'obra consta de diverses parts. La primera analitza la trajectòria de Poblet, des dels seus inicis com a actor i autor de peces teatrals en entitats locals montblanquines durant la dictadura de Primo de Rivera, fins a la seva consagració a Barcelona en l'àmbit de la comèdia i el teatre lleuger orientat al gran públic a partir dels anys cinquanta. Es fa referència a la Joventut Nacionalista, grup catalanista que canalitzà, durant els anys vint, les inquietuds culturals de l'autor, i es dóna notícia (a través de la publicació 'La Nova Conca') del ressò aconseguit amb els seus primers tempteigs dramàtics. Es fa un repàs de les obres citades, de les quals s'ofereix informació relativa a l'argument, l'estrena, la recepció crítica, etc. que es complementa amb una cronologia exhaustiva de la producció teatral de Josep M. Poblet que inclou les obres inèdites. Tot seguit es reprodueixen textos diversos: un recull de ressenyes aparegudes a la premsa amb motiu de les estrenes barcelonines de les seves peces, l'edició d'un monòleg que era, fins ara, inèdit, el discurs inaugural que l'autor féu del Parlament de Catalunya l'any 1980 en qualitat de diputat major d'edat, i finalment, les conferències llegides en els actes commemoratius del centenari del seu naixement, a càrrec de Josep Gomis i Martí, Josep-Lluís Carod-Rovira i Xavier Garcia.
Contingut: Inclou materials diversos: una 'Cronologia històrica' (p. 107-139); l'edició d'algunes 'Crítiques teatrals' (p. 75-99) que es feren ressò de les estrenes teatrals de l'autor; l'edició del monòleg humorístic 'La quiniela' (p. 100-101); reproducció de fotografies, cartells, programes de mà, manuscrits, etc.
Nota: Inclou tres apartats bibliogràfics: 'Bibliografia de Josep M. Poblet i Guarro' (p. 177-180), 'Obres teatrals publicades' (p.181) i 'Bibliografia consultada' (p. 183-185)
Col·lecció: Publicacions del Museu ; 4
Document: Estudi ; Edició de textos ; Prosa catalana ; Conferències ; Monòleg teatral
Matèria: Escriptors catalans ; Teatre català ; 1919-1975 ; Associacions i entitats ; Teatre d'aficionats ; Comèdia ; Vodevil ; Estil literari ; Crítica teatral ; Premsa catalana ; Premsa espanyola ; Ideologia ; Catalanisme ; Traducció al català ; Teatre francès ; Adaptació teatral ; Montblanc ; Conca de Barberà ; Barcelona ; Barcelonès ; Catalunya ; 1900C
Poblet, Josep M. ; Poblet, Josep M. (Trad.) ; Poblet, Josep M. (Adap.) ; Tasis, Rafael ; Capri, Joan (Pseudònim de Joan Camprubí) ; Pitarra, Serafí (Pseudònim de Frederic Soler) ; Verneuil, Louis ; Hennequin, Maurice ; Veber, Pierre ; Borràs, Eduard ; Joventut Nacionalista ; La Nova Conca : publicació ; Romea : teatre
Obres: Josep M. Poblet. Ideals que s'imposen
Josep M. Poblet. Sorpreses de l'amor
Josep M. Poblet. Allò que no es pot recobrar
Josep M. Poblet. Començar de nou
Josep M. Poblet. Tornaran els dies clars
Josep M. Poblet, Rafael Tasis. Paral·lel 1934
Josep M. Poblet. L'altre amor
Josep M. Poblet. Glòria i Amadeu, Societat Limitada
Josep M. Poblet. Crim en el teatre
Louis Verneuil. M'agrada aquesta dona . Traducció de Josep M. Poblet
Serafí Pitarra. L'àngel de la guarda . Adaptació de Josep M. Poblet
Serafí Pitarra. Les joies de la roser . Adaptació de Josep M. Poblet
Louis Verneuil. Una amigueta a mitges . Traducció de Josep M. Poblet
Hennequin i Veber. A punt de solfa . Traducció de Josep M. Poblet
Eduard Borràs. Amorina . Adaptació de Josep M. Poblet
Josep M. Poblet. La quiniela
Josep M. Poblet. Els marits fidels
ISBN: 8495684500
Localització: . FCIB

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Edicions de textos
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2018-02-02   Favorit i Compartir