Problemes de construcció de l'alteritat discursiva a la "narrativa mexicana" de Pere Calders / Marta Noguer; Carlos Guzmán Moncada (Universitat Autònoma de Barcelona)
Noguer, Marta
Guzmán Moncada, Carlos
Simposi Pere Calders. L'escriptor i el seu temps (2000, 15-17 de novembre : Universitat Autònoma de Barcelona)

Data: 2003
Resum: Els autors de l'estudi se centren en la producció narrativa de Pere Calders anomenada de "tema mexicà", i proposen un abast del terme menys restrictiu, ja que segons ells els trets compartits per aquest corpus va més enllà de la seva ambientació mexicana o del seu caràcter realista. En aquest sentit es fan diverses consideracions sobre la recepció de què han estat objecte aquestes obres i el tractament que hi ha rebut el motiu de l'altre, aspectes tots dos condicionats sovint pels paratextos a les obres (pròlegs, declaracions de Calders, cartes, etc. ) i interpretats de manera excessivament realista quan, de fet, no es tracta sinó d'un "conjunt de representacions estereotipades, la realitat imagològica de les quals pertanys a l'imaginar de la societat catalana més que no pas a la cultura mexicana".
Document: Estudi
Matèria: Escriptors catalans ; Conte català ; Novel·la catalana ; Cicle literari ; Espai literari ; Mèxic=Motiu literari ; Alteritat=Motiu literari ; Motiu literari ; Personatges literaris ; Recepció de la literatura
Calders, Pere (1912-1994)
Obres: Calders, Pere. Gent de l'alta vall . 1957
Calders, Pere. L'ombra de l'atzavara . 1964
Calders, Pere. Aquí descansa Nevares i altres narracions mexicanes . 1980
Publicat a: Pere Calders i el seu temps, Barcelona : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003 (p. 297-311)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2024-02-07



   Favorit i Compartir