"Micer Johan Bocaci" i mossèn Joanot Martorell: presències del 'Decameron' i de la 'Fiammeta' al 'Tirant lo Blanc' / Josep Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona)
Pujol Gómez, Josep

Resum: Estudi de la presència de l'obra de Giovanni Boccaccio al 'Tirant lo Blanc'. L'autor detecta diferents passatges de la 'Fiammeta' incorporats amb diferents graus de literalitat al 'Tirant' que fan pensar que és l'obra de Boccaccio que Martorell coneix millor. També analitza l'ús de fragments extensos del 'Decameron' (específicament "La novella de Zima" i "La novella de Tito i Gisippo"), la selecció dels quals impliquen la voluntat d'escollir les narracions més riques en discursos retoricats perquè, segons l'autor, l'atenció de Martorell recau en el llenguatge i la retòrica, i no en les situacions narratives d'origen, que queden desvirtuades o ignorades. Pujol dedica un capítol específic a la retòrica del 'Decameron' filtrada en la novel·la catalana i un de més extens a la 'Fiammeta', en el qual analitza la presència íntegra de la veu elegíaca de l'obra italiana en el 'Tirant', especialment la que es concentra en els capítols 268 al 296.
Contingut: Inclou en apèndix la reproducció de la versió catalana medieval dels fragments 'Decameron' analitzats a l'estudi i la localització a doble columna de tots els passatges del 'Tirant' dependents de la 'Fiammeta'
Nota: Estudis i edicions
Nota: Bibliografia (p. 98-100)
Document: Estudi ; Edició de textos
Matèria: Font literària ; Novel·la catalana ; Novel·la de cavalleries ; Novel·la italiana ; Narrativa italiana
Boccaccio, Giovanni ; Martorell, Joanot
Publicat a: Llengua & Literatura. Barcelona, Núm. 9 (1998), p. 49-100
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Edicions de textos
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2020-11-06   Favorit i Compartir