Que què de què, eh?: preguntes i respostes en registres (in)formals / Marta Torres i Vilatarsana, Llicenciada en filologia catalana
Torres i Vilatarsana, Marta

Data: 2004
Resum: De l'abstract: "En aquest treball s'analitza des d'una perspectiva pragmàtica la tipologia de preguntes i respostes que s'usen en dos registres molt allunyats: el registre formal, propi d'un judici, i l'informal, propi d’una conversa col·loquial. Els exemples que apareixen en l'article i tot el corpus d'anàlisi provenen exclusivament de les transcripcions d'un judici i una conversa reals. L'anàlisi dels parells adjacents interrogatius (pregunta-resposta) mostra com es pot exercir un cert grau de control sobre la resposta o, dit d'una altra manera, condicionar la llibertat de la resposta en funció del tipus de pregunta que es formuli. Aquest fet, que cal tenir present en qualsevol situació comunicativa, pren molta més rellevància en un fet de parla tan fonamentat en les preguntes i respostes com és el judici. El contrast de la teoria gramatical amb les dades reals evidencia que hi ha uns tipus comuns de preguntes entre un judici i una conversa —i, per extensió, comuns a la majoria d'usos lingüístics— però també posa de manifest que hi ha preguntes vinculades al nivell de formalitat. Així, per exemple, els mots cua (com ara oi?, eh?, no?) i les preguntes interjectives són d'ús exclusiu a la conversa, mentre que la fórmula final [enunciat] + no és cert? s'usa amb molta freqüència en el judici".
Nota: Bibliografia (p. 37)
Document: Estudi
Matèria: Oració interrogativa? ; Interjecció ; Registres lingüístics ; Ús lingüístic ; Català
Publicat a: Revista de Llengua i Dret, Núm. 41 (setembre 2004), p. 13-38 (Estudis sobre llenguatge administratiu i jurídic)
El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2018-04-11, darrera modificació el 2018-04-11   Favorit i Compartir