Poètica i revisió en Josep Carner (a propòsit de tres poemes) / Jordi Pujol Pardell
Pujol Pardell, Jordi (Universitat de Barcelona)
Congrés Internacional sobre Crítica Filològica i Ecdòtica. Textos catalans dels segles XIX i XX "La filologia d'autor en els estudis literaris" (1r : 2012 : Lleida)

Abstract: Traducció del resum en anglès de l'article: L'article proposa una connexió entre la crítica de variants com a mètode filològic per estudiar les obres de Josep Carner i diverses idees de l'autor sobre la reescriptura i algunes observacions crítiques sobre l'evolució de la seva poesia. Aleshores, l'article estudia les variants textuals de tres poemes de Carner inclosos a 'Poesia' (1957) després de la revisió de l'autor: "Cant de març" (de 'La paraula en el vent', 1914), "La font esquerpa" (de 'L'oreig entre les canyes', 1920) i "Solitud serena" (sense títol a 'La primavera al poblet', 1935). Els poemes presenten un contingut metapoètic i l'anàlisi de les variants textuals confirma que les noves formes presenten els principis poètics originals llegits sota els paràmetres orgànics del nou llibre.
Note: Inclou tres annexos, cadascun amb la versió revisada que apareix a 'Poesia' (1957) dels tres poemes que analitza l'estudi ("Cant de Març", "La font esquerpa" i "Solitud Serena") juntament amb les seves respectives versions anteriors.
Note: "Mon cor s'adona..." és el primer vers del poema sense títol inclòs a 'La primavera al poblet', titulat "Solitud serena" a la seva revisió, compresa a 'Poesia'
Note: Inclou una bibliografia (p. 156-159)
Document: Estudi
Subject: Crítica de variants ; Poesia catalana ; Ideologia literària
Carner, Josep (1884-1970)
Works: Carner, Josep. "Cant de Març" . A: 'La paraula en el vent', 1914
Carner, Josep. "La font esquerpa" . A: 'L'oreig entre les canyes', 1920
Carner, Josep. "Mon cor s'adona..." . A: 'La primavera al poblet', 1935
Carner, Josep. "Cant de Març" . A: 'Poesia', 1957
Carner, Josep. "La font esquerpa" . A: 'Poesia', 1957
Carner, Josep. "Solitud serena" . A: 'Poesia', 1957
Published in: La filologia d'autor en els estudis literaris. Textos catalans dels segles XIX i XX, Lleida : Aula Màrius Torres : Pagès, 2013 (Trossos, 6) (p. 143-162)

The record appears in these collections:
50 years of the death > Josep Carner
Document type > Studies

 Record created 2014-06-18, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir