La xarxa assistencial a Catalunya a finals del segle XIX / Montserrat Pantaleón i Gamisans
Pantaleón i Gamisans, Montserrat
Col·loqui internacional Verdaguer "La mirada social de Verdaguer. De 'Caritat' (1885) a 'En defensa pròpia' (1887)" (8è : 2011 :

Data: 2011
Resum: Del resum: "L'any 1885 Verdaguer, commocionat pels estralls dels terratrèmols d'Andalusia, va escriure 'Caritat' per contribuir a ajudar els damnificats. En aquells anys, l'elit barcelonina volia celebrar una Exposició Universal que mostrés a Espanya i al món el seu desenvolupament econòmic i cultural; però, paral·lelament a aquesta aparent situació de prosperitat, hi havia la població treballadora que vivia sota la més absoluta pobresa, i, a tot això s'hi ha d'afegir l'extensió de l'epidèmia de còlera, la crisi agrícola provocada per la fil·loxera i la crisi del sector tèxtil cotoner que va culminar el 1887 amb la vaga dels treballadors de l'España Industrial. En aquest panorama ambivalent cal destacar la tasca dels centres assistencials tant públics com privats, asils, hospitals i un complex entramat de beneficència parroquial i fundacions i associacions benèfiques, que suplien el dèficit assistencial que no cobria l'Estat de la Restauració. En el treball, establim, doncs, l'estat de l'assistència benèfica de Catalunya del tombant de segle XIX i hi configurem la seva geografia. ".
Nota: Text presentat en el marc del VIII Congrés Internacional Verdaguer celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans, a la Universitat de Vic i al Centre Cultural de Folgueroles els dies 10, 11 i 12, respectivament, de novembre l'any 2011 L'edició es dedicà a "La mirada social de Verdaguer. De 'Caritat' (1885) a 'En defensa pròpia' (1887)"
Document: Estudi
Matèria: Associacions i entitats ; Societat ; Economia ; Classe obrera ; Pagesia ; Església ; Cristianisme ; Poesia catalana
Verdaguer, Jacint
Obres: Verdaguer, Jacint. Caritat . 1885
Publicat a: Anuari Verdaguer, Núm. 19 (2011), p. 337-351, ISSN 2385-4952



L'article a RACO

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2013-06-11, darrera modificació el 2023-06-18



   Favorit i Compartir