Romanicitat i particularisme dels refranys meteorològics del català a partir de BADARE / José Enrique Gargallo Gil
Gargallo Gil, José Enrique
Journée d’études: "Parémiologie et identité catalane". Séminaire d’études catalanes de l’Université Paris-Sorbonne (2010, febrer)

Data: 2011
Resum: Del resum de l'article: "Aquest article examina les afinitats dels proverbis meteorològics (refranys) del català en el seu context romànic. A partir de les dades de la 'Base de datos sobre refranes del calendario y meteorológicos en la Romania' (BADARE), es presenta i classifica una mostra de proverbis segons la seva participació de models romànics més o menys amplis ("romanicitat") i les seves característiques particulars ("particularisme"). Pel que fa al lèxic i els elements constitutius del català, aquesta llengua mostra una fisonomia a mig camí entre els espais ibèrics i gal·loromànics, entre l'àrea lateral occidental i l'àrea central de la Romània. El "particularisme" d'aquests proverbis (amb la inclusió de topònims) troba sovint ecos aïllats en una "Romània parèmica contínua".
Nota: Aquest text fou presentat a les jornades d'estudi del Séminaire d’Etudes Catalanes de la Université Paris-Sorbonne celebrat el 15 de febrer de 2010
Nota: Inclou una bibliografia (Pàg.13)
Document: Estudi
Matèria: Català ; Refrany ; Meteorologia=Motiu literari ; Motiu literari ; Bases de dades
Publicat a: Catalonia, Núm. 8 (març 2011), p. 1-15

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2013-03-18, darrera modificació el 2018-03-17   Favorit i Compartir