Generació o luxúria. Què diu Ramon Llull sobre el sexe: 2. La casuística / Lola Badia
Badia, Lola (Universitat de Barcelona)
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (13è : 2003 : Girona)

Resum: Transcrivim un fragment de les conclusions del treball: "Aquest article analitza i classifica un corpus de vint exemples lul·lians de tema sexual extrets sobretot del vuitè llibre del 'Fèlix'. La variació de la casuística està al servei del combat contra el vici de la luxúria i de la promoció de la virtut de la castedat, d'acord amb el marc teòric que Llull proposa per a aquestes dues nocions, sempre presents entre els principis de la seva Art. Destaca el profund disgust de Ramon davant de les transgressions els poderosos i del clergat. La familiaritat de Ramon amb diversos motius de tema eròtic presents als 'fabliaux', les 'novelle' i a la matèria de Bretanya, mostra fins a quin punt és deliberada l'exclusió que practica la 'nova' literatura lul·liana de la relació entre el sexe i les passions més enllà dels exemples concrets d'aplicació didàctica immediata". L'estudi s'organitza segons els següents apartats: 1. Parlar eficaçment del rebutjat per mostrar-ne la ignomínia; 2. Usos indeguts del sexe entre laics; 3. Sexe i prepotència; i 4. Conclusions.
Nota: Inclou una nota bibliogràfica (p. 140-143)
Nota: Text llegit al Tretzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Matèria: Escriptors catalans ; Narrativa catalana ; Ideologia literària ; Influència ; Sexe=Motiu literari ; Motiu literari
Llull, Ramon
Obres: Llull, Ramon. Llibre de meravelles . 1287-89
Publicat a: Actes del Tretzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum III, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2007 (vol. III, p. 125-143)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2012-07-04, darrera modificació el 2019-02-27   Favorit i Compartir