La cultura italiana entre passat i futurisme / Rossend Arqués (UAB)
Arqués, Rossend
1906 lletres (2006)

Abstract: De cara a oferir una idea general de l'ambient cultural italià a principis del segle XX, Rossend Arqués fa un esbós de la situació sociopolítica del país en el tombant de segle, marcada per la fracura entre les dues itàlies (nord i sud), i que, anys després, acaba desembocant, literàriament, en l'anomenat "període dels manifestos", molt rica en publicacions que fan de plataforma de noves veus. En aquest punt, l'estudi ateny els canvis en la poesia que portaria a la superació de D'Annunzio i Pascoli per via del "crepuscularisme", representat per Sergio Corazzini, Corrado Govoni o Marino Moretti, traduït, aquest darrer, per Tomàs Garcés. També destaquen Guido Gozzano i Camillo Sbabaro. El futurisme i Marinetti mereixen un capítol a part, així com els nous corrents, quant a la prosa, que dinamitaven la novel·la realista a base de fragmentisme (Scipio Slataper i altres).
Note: Conferència pronunciada el 28 de setembre de 2006 a l'Ateneu Barcelonès, en el marc dels actes "1906 lletres"
Document: Estudi
Subject: 1906 ; Poesia italiana ; Prosa italiana ; Novel·la italiana ; Teatre italià ; Avantguardes ; Futurisme ; Premsa italiana ; Revistes ; Traducció al català ; Recepció de la literatura
Pascoli, Giovanni ; Pirandello, Luigi ; D'Annunzio, Gabriele ; Campana, Dino ; Svevo, Italo (1861-1928) (Pseudònim d'Ettore Schmitz) ; Papini, Giovanni ; Croce, Benedetto ; Marinetti, Filippo Tommaso ; Corazzini, Sergio ; Govoni, Corrado ; Moretti, Marino ; Garcés, Tomàs (Trad.) ; Gozzano, Guido ; Sbarbaro, Camillo ; Rebora, Clemente ; Slataper, Scipio ; Saba, Umberto ; Palazzeschi, Aldo (1885-1974) (Pseudònim d'Aldo Giurlani)
Published in: Entre dos mons. Visions de la literatura catalana i europea a l'inici del segle XX. 1906-2006. Un segle de modernitat literària, Barcelona : Institució de les Lletres Catalanes, 2008 (p. 191-210)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir