El "llibre cortès de lectura" en català: a propòsit del manuscrit F-129 del Col·legi de la Sapiència de Palma / Albert Soler (Centre de Documentació Ramon Llull, Universitat de Barcelona)
Soler i Llopart, Albert

Resum: Albert Soler presenta al lector el manuscrit F-129 del Col·legi de la Sapiència de Palma, compost de dos còdexs que contenen obres de Ramon Llull: l''Arbre de filosofia d'amor' i el 'Cant de Ramon', per una banda, i el 'Llibre del gentil e dels tres savis', per l'altra. L'estudi comença per la descripció i el comentari de la il·lustració inicial, no tan informativa com una "veritable il·lustració decorativa que, a més, té unes dimensions inusuals en els manuscrits lul·lians de la primera època". Segons tots els indicis, aquesta miniatura fou afegida al volum amb posterioritat a la seva confecció. Més endavant, l'estudi posa el manuscrit en relació a la datació del 'Cant de Ramon' i assenyala una mancança a l''Arbre de filosofia d'amor' que indica la superposició de les fases de composició i difusió en l'opus lul·lià. Soler acaba demostrant que la il·lustració inicial del volum, introductòria d'ambdós còdexs, "pretenia afegir valor i riquesa decorativa al volum resultant per aproximar-lo a aquest nou model librari que s'ha anomenat 'llibre cortès de lectura'".
Contingut: Inclou, en apèndix, nou làmines amb les il·lustracions referides dels còdexs (p. 24-32) i la descripció detallada de cada manuscrit i de la seva trajectòria documental Inclou bibliografia (p. 38-41)
Nota: Vegeu l'arxiu PDF del document a http://www.narpan.net/documents/Soler-Caplletra-F-129.pdf (recomanable de cara a una visualització més precisa, i en color, de les nou làmines que inclou l'article)
Document: Estudi
Matèria: Manuscrit ; Prosa catalana ; Poesia catalana ; Edat mitjana ; 1280-1300 ; Il·lustracions gràfiques ; 1280X ; 1290X ; 1300X
Llull, Ramon
Obres: Ramon Llull. Arbre de filosofia d'amor
Ramon Llull. Cant de Ramon
Ramon Llull. Llibre del gentil e dels tres savis
Publicat a: Caplletra. València, núm. 41 (2006, Tardor), p. 9-41Sumari


El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2020-02-19   Favorit i Compartir