La selecció de l'auxiliar en els verbs intransitius del català antic: alguns aspectes descriptius i explicatius / Jaume Mateu Fontanals (Universitat Autònoma de Barcelona)
Mateu i Fontanals, Jaume
Simposi Internacional "Vers una sintaxi històrica del català: objectius i metodologia" (2n : 2004, 10, 11 i 13 de novembre : La Nucia)

Data: 2005
Resum: El treball es proposa investigar les propietats sintàctiques i semàntiques que determinen la selecció de l'auxiliar en la formació dels temps compostos dels verbs intransitius no pronominals en català antic. Concretament, fa una anàlisi d'aquelles propietats gramaticals que cal tenir en compte a l'hora d'estudiar la relació entre l'estructura argumental dels verbs intransitius no reflexius i la selecció de l'auxiliar "haver" contra "ésser" en la formació dels temps compostos. Jaume Mateu demostra que es pot donar compte de manera força natural d'algunes de les principals aportacions que fa Mar Batlle per al català antic. Així, per exemple, és un fet esperable que els verbs estatius i els verbs esdevenimentals siguin els primers a admetre la substitució de l'auxiliar "ésser" per "haver", ja que són precisament aquests verbs els que ocupen una posició intermèdia en l'anomenada "jerarquia de la selecció d'auxiliar". Es demostra també que les línies de tall entre les classes lexicosemàntiques implicades en la selecció de l'auxiliar es fixen de manera gradual. Finalment, es fa veure que alguns dels problemes bàsics d'enfocaments descriptius sobre la selecció de l'auxiliar es poden solucionar a partir de l'explicació i justificació de quins són els trets semanticorelacionals que es poden codificar de manera transparent en la sintaxi de l'estructura argumental.
Contingut: Estudi llegit en el marc del segon Simposi Internacional "Vers una sintaxi històrica del català: objectius i metodologia", celebrat a La Nucia entre el 10 i el 13 de novembre de 2004.
Nota: Inclou bibliografia (p. 236-240)
Nota: Resum extret de l'inici del mateix article.
Document: Estudi
Matèria: Temps verbal ; Verb ; Sintaxi ; Gramàtica històrica ; Català ; Edat mitjana
Batlle, Mar
Obres: Batlle, Mar. L'expressió dels temps compostos en la veu mitjana i la passiva pronominal . Barcelona : Institut d'Estudis Catalans : Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2002
Publicat a: Caplletra. València, núm. 38 (2005, Primavera), p. 211-240), ISSN 2386-7159



Sumari


El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir