Retòriques de manifest. Aproximació a la producció crítica del col·lectiu 'Trencavel' (1974-1976) / Mercè Picornell Belenguer (Universitat de les Illes Balears)
Picornell Belenguer, Mercè
Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània" (1r : 2005 : Bellaterra)

Resum: La comunicació tracta els col·lectius Trencavel i Ignasi Ubac, en tant que grups manifestaris de la literatura catalana postfranquista. Se centra en el grup Trencavel, del qual diu que és la veu col·lectiva de l'escriptor català contra l'escriptor petitburgès, i en descriu els postulats: rebuig a la 'cultura de defensa', que es vincula a la cultura d'elit; rebuig a la 'subliteratura'; rebuig a la crítica literària, que consideren una imposició i un filtre entre autor i lector. Finalment, també analitza la utilització de Gramsci per a les implicacions entre literatura nacional i literatura popular, el compromís polític de l'escriptor i la necessitat d'una literatura popular. Una panoràmica de grups heterogenis que teoritzaven sobre la literatura catalana en el context esmentat.
Nota: Inclou bibliografia (ps. 547-548)
Nota: Comunicació del Congrés "La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània", celebrat a Bellaterra els dies 26, 27 i 28 d'octubre de 2005
Document: Estudi
Matèria: Crítica literària ; Literatura catalana ; Ideologia literària ; Intel·lectualitat ; Realisme històric ; Cultura catalana
Gramsci, Antonio ; Trencavel : grup ; Ignasi Ubac : grup ; Canigó : publicació ; Tele/eXprés : publicació
Publicat a: La projecció social de l'escriptor en la literatura catalana contemporània, Lleida : Punctum, 2007 (p. 537-548)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir