Dones d'aigua. Dues visions femenines de la maternitat: 'Llengua abolida' de Maria-Mercè Marçal i 'Et l'une ne bouge pas sans l'autre' de Luce Irigaray / Laia Climent (Universitat de Castelló)
Climent, Laia
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Resumen: Laia Climent posa en relació la poesia de Maria-Mercè Marçal i l'obra de Luce Irigaray, amb una atenció especial a la peça narrativa 'Et l'une ne bouge pas sans l'autre', per a trobar les connexions entre les dues autores en el tracte de la maternitat. Després d'una introducció a la trajectòria professional i artística de cadascuna, l'estudi aclareix el concepte de maternitat que difongué Irigaray, entre d'altres, clarament canviant respecte dels corrents existencialistes. La vindicació de la maternitat es pot resseguir paral·lelament en les dues autores, començant per l'anàlisi (ja sigui més teòrica o més poètica) de l'embaràs com a àmbit líquid i, per tant, com a continuïtat, cosa que dóna una gran funcionalitat a la imatge del mar. El següent pas, el moment del part, és reportat en la poesia de Marçal com un desmembrament, i de l'etapa posterior en destaca, sobretot, la noció contradictòria. Totes aquestes formulacions no són pas idèntiques en les dues escriptores, però se'n pot fer un seguiment clar que demostra la viva presència de l'obra d'Irigaray en la de la poeta catalana.
Nota: Inclou bibliografia (p. 99)
Nota: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Documento: Estudi
Materia: Maternitat=Motiu literari ; Mar=Motiu literari ; Motiu literari ; Poesia catalana ; Influència literària ; Psicoanàlisi ; Filosofia ; Feminisme ; Escriptors catalans ; Filòsofs francesos ; Llenguatge ; Narrativa francesa
Marçal, Maria Mercè ; Irigaray, Luce
Obras: Maria-Mercè Marçal. Llengua abolida . València : Tres i Quatre, 1989
Luce Irigaray. Et l'une ne bouge pas sans l'autre . París : Les Éditions de Minuit, 1987
Publicado en: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum II, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (vol. II, p. 89-99)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2016-11-23   Favorit i Compartir