Francesc Eiximenis i els reis medievals de França / David J. Viera (Tennessee Technological University) i Jordi Piqué (Universitat de València)
Viera, David J.
Piqué, Jordi
Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (12è : 2000 : París)

Resum: L'estudi examina les opinions polítiques de Francesc Eiximenis sobre alguns reis de França, des de Lluís IX (Sant Lluís), sovint esgrimit com a fita de correcció com a governant i com a cristià en els seus 'exempla', fins a Carles V, ja contemporani seu. Els autors constaten que si bé la bona opinió sobre Sant Lluís provenia de fonts hagiogràfiques i llegendàries, Eiximenis tenia un parer molt més objectiu dels reis que li foren contemporanis, sorgit sovint de la pròpia experiència. Progressivament, el franciscà tendí a culpar la reialesa francesa de "les calamitats de l'època", d'ordre religiós, polític i militar, especialment allunyades de la seva moral, sobretot si s'acomparen al regnat suposadament immaculat de Sant Lluís.
Nota: Inclou bibliografia (p. 29-30)
Nota: Text llegit al Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes
Document: Estudi
Matèria: 1214-1380 ; Escriptors catalans ; Prosa catalana ; Política ; Cristianisme ; Edat mitjana ; Monarquia ; França ; 1200C ; 1300C
Eiximenis, Francesc ; Lluís IX de França ; Carles IV de França, el bell ; Felip VI de França ; Carles V de França, el Savi ; Wittlin, Curt (Ed.) ; Naccarato, Frank (Ed.)
Obres: Francesc Eiximenis. Dotzè libre de regiment dels prínceps e de comunitats . València, 1484
Francesc Eiximenis. Dotzè llibre del Crestià . Edició de Curt Wittlin et. al. Girona, [Col·legi Universitari de Girona], 1986
Francesc Eiximenis. Libre apel·lat primer del Crestià . València, 1483
Francesc Eiximenis. De sant Miquel arcàngel . Edició de Curt Wittlin. Barcelona, [Curial], 1983
Francesc Eiximenis. Lo libre de les dones . Edició de Frank Naccarato. Barcelona : [Curial], 1981
Publicat a: Actes del Dotzè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Volum II, Barcelona : Abadia de Montserrat, 2003 (vol. II, p. 23-30)

El registre apareix a les col·leccions:
Són notícia > Curt Wittlin
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir