Una lectura de la novel·la 'El carrer Estret' / Lluís Bonada (Universitat Pompeu Fabra)
Bonada, Lluís (1948-)
Jornada d'Estudi Cinquanta Anys d''El carrer Estret ' (2001, 14 de desembre : Palafrugell)

Resumen: Lluís Bonada analitza 'El carrer Estret' des de la perspectiva de l'ús que féu Pla, a l'hora de forjar la novel·la, de la literatura de viatges. A la manera de Stendhal, l'autor empordanès va aplicar aquest gènere al de la ficció, cosa que propiciaria un bon nombre d'efectes: la volguda incapacitat de sotmetre el text a cap arquitectura, atès el ritme de progressió que imposen els detalls acumulats; el component de memorialista inherent en el narrador de viatges; la dualitat de perspectives; la naturalitat de les narracions satíriques que s'hi incorporen, així com la inclusió natural de les digressions, que, plenament absorvides, deixen de ser-ho. Per Bonada, el fet que ni Stendhal ni Pla no caiguessin mai "en el pintoresquisme, en l'exotisme, en la descripció gratuïta" a què el gènere pot induir, es deu a la seva condició de moralistes.
Documento: Estudi
Materia: Novel·la catalana ; Literatura de viatges ; Novel·la francesa ; Influència literària ; Estil literari ; Poètica ; Autobiografia
Pla, Josep ; Stendhal (1783-1842) (Pseudònim d'Henri Beyle)
Obras: Josep Pla. El carrer Estret . Barcelona : Selecta, 1951
Publicado en: La poètica de la banalitat. Actes de la Jornada d'Estudi Cinquanta anys d''El carrer Estret', Girona : Universitat de Girona, 2003 (p. 55-60)

El registro aparece en las colecciones:
Tipo de documento > Estudios

 Registro creado el 2009-11-30, última modificación el 2018-02-02   Favorit i Compartir