Els dialectes a 'Solitud' / Xavier Luna-Batlle (Universitat Autònoma de Barcelona)
Luna, Xavier
Jornades d'estudi "Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1966" (2es : 2001 : L'Escala)

Abstract: Xavier Luna estableix la transcendència dels dialectes a 'Solitud' no només per a la fixació de les característiques lingüístiques de la narrativa de l'autora, sinó també per al sentit final de la seva estètica. Després d'uns aclariments conceptuals, l'estudi aborda la "biografia lingüística" de Caterina Albert, tot afirmant la permeabilitat de l'escriptora als parlars del Rosselló i de l'Empordà. En aquest sentit, destaca la seva lucidesa a l'hora de dominar les diferències dialectals en una zona de transició, i desmenteix la difosa idea que inventés mots: exercia, això sí, la llibertat creativa en la derivació, de cara a la forja d'una llengua literària, i sempre partint dels parlars absorbits. L'anàlisi de la novel·la constata la idea, no gens casual, que cal diferenciar-hi dos dialectes, el del pastor Gaietà i el de la resta de personatges. Resseguint les diverses edicions de 'Solitud', l'autor observa com, a partir de la de 1909, la progressió de la dialectalització de la llengua del pastor al llarg del text deixa de ser visible i se n'homogeneïtzen els estadis, cosa que, considera, justificaria el retorn a l'edició de 1905 com a document de referència. Luna subratlla, a més, la importància d'aquesta progressió i de les marcades diferències dialectals per a l'estètica profunda de la novel·la, determinada per la dualitat.
Note: Inclou bibliografia (p. 583)
Note: Conferència llegida en el marc de les Segones Jornades d'estudi "Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Víctor Català), 1869-1996", celebrades a l'Escala els dies 20, 21 i 22 de setembre de 2001.
Document: Estudi
Subject: Dialectologia ; Novel·la catalana ; Escriptors catalans ; Rossellonès ; Dialectes de transició ; Llengua literària ; Lèxic ; Personatges literaris ; Registres lingüístics ; Edició de textos ; Simbologia
Català, Víctor (1869-1966) (Pseudònim de Caterina Albert i Paradís) ; Nardi, Núria (Ed.)
Works: Víctor Català. Solitut . Barcelona : Publicació Joventut, 1905
Víctor Català. Solitut . Tercera edició (Texte definitiu). Barcelona : Biblioteca "Joventut", 1909
Víctor Català. Solitud . Barcelona : Edicions 62, 1979 (MOLC, 27)
Víctor català. Solitud . Edició de Núria Nardi. Barcelona : Edicions 62, 1990
Published in: II Jornades d'estudi. Vida i obra de Caterina Albert i Paradís (Victor Català), 1869-1966., Barcelona : Abadia de Montserrat, 2002 (p. 563-583)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2018-02-02   Favorit i Compartir