La construcció del Jo i la construcció del Tu. Salvat-Papasseit, autobiografia i biografia / Helena Alonso Capdevila (Universitat de Lleida)
Alonso Capdevila, Helena
Simposi de Literatura Autobiogràfica (1r : 1999 : Alacant)

Resum: Helena Alonso analitza les 'Notes biogràfiques' de Joan Salvat-Papasseit, i en destaca la condició de frontissa entre un text autobiogràfic i un manifest programàtic. L'autora subratlla la dificultat de llegir-lo exclusivament en qualsevol de les dues direccions, i assenyala com el caire personal del document, fins i tot íntim, no atenua, ans el contrari, accentua el pes de la poètica salvatiana, marcada pel lligam profund entre vida i obra. Per tot plegat, s'evidencia, segons Alonso, l'excés d'importància que la crítica ha donat a aspectes purament autobiogràfics, per damunt de la voluntat de Salvat de construir un propi jo en clau literària i poètica.
Nota: Inclou una bibliografia sumària (p. 340)
Document: Estudi
Matèria: Prosa catalana ; Autobiografia ; Escriptors catalans ; Manifest ; Poètica ; Crítica literària ; Recepció de la literatura
Salvat-Papasseit, Joan (1894-1924) ; Sobré, Josep Miquel (Ed.)
Obres: Joan Salvat-Papasseit. Mots-propis i altres coses . A cura de J. M. Sobré. Barcelona : Edicions 62, 1975
Publicat a: Literatura autobiogràfica: Història, memòria i construcció del subjecte, Paiporta : Denes, 2001 (p. 333-340)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2018-02-02   Favorit i Compartir