Teoria del simulacre: La constitució del Jo a partir de 'Falses Memòries de Salvador Orlan', de Llorenç Villalonga / Raül David Martínez Gili (Universitat Rovira i Virgili)
Martínez Gili, Raül-David
Simposi de Literatura Autobiogràfica (1r : 1999 : Alacant)

Resum: L'estudi analitza els mecanismes que empra Llorenç Villalonga en les seves 'Falses memòries de Salvador Orlan' per a fer literatura amb clars elements memorialístics però des de l'esbotzament de "la credulitat dipositada en el pacte autobiogràfic" i comptant amb l'alteració deliberada de les condicions del discurs, amb el benentès explícit que es recorrerà a la manipulació, la mentida, l'ocultació de dades i fins i tot la polifonia de veus. Raül David Martínez desgrana sistemàticament cadascun d'aquests recursos i evidencia la relació que s'estableix entre les 'Falses Memòries' i les novel·les de Villalonga, especialment amb 'Sala de nines'. S'hi veuen, així, lligams essencials, sobretot pel que fa a la idea fonamental que "hi ha un espai inaccessible sempre ocultat pel que afirma o silencia un llenguatge que segons com és usat i llegit produeix representacions diverses".
Nota: Inclou bibliografia (p. 121-122)
Document: Estudi
Matèria: Prosa catalana ; Ficcionalitat-versemblança ; Autobiografia ; Tècniques literàries ; Teoria de la narració
Villalonga, Llorenç (1897-1980)
Obres: Llorenç Villalonga. Falses memòries de Salvador Orlan . Barcelona : Club Editor, 1967
Publicat a: Literatura autobiogràfica: Història, memòria i construcció del subjecte, Paiporta : Denes, 2001 (p. 107-122)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2018-02-02



   Favorit i Compartir