Del 'Diario de Djelfa' i 'Antología Traducida' de Max Aub a '556 Brigada Mixta' i 'Viure i Veure' d'Avel·lí Artís Tísner: La construcció del subjecte literari des de la guerra civil i l'Exili / Manel Garcia Grau (Universitat Jaume I)
Garcia Grau, Manuel
Simposi de Literatura Autobiogràfica (1r : 1999 : Alacant)

Data: 2001
Resum: L'autor estableix una comparació entre els models de literatura autobiogràfica citats per a il·lustrar les decisives diferències, d'intenció i de resultat, que hi pot haver entre obres igualment determinades per la voluntat testimonial davant d'uns fets de transcendència històrica i personal. Si en el cas de Max Aub, l'ús de la memòria desemboca en un resultat poètic que, partint d'una base real, ofereix una "anàfora vital literaturitzada" des del punt de vista del subjecte, en el cas de Tísner hi ha un refús del testimoniatge directe. En la novel·la '556 Brigada Mixta', Artís "es disfressa de narrador, però no ho és", fa "ficcions verdaderes" de la realitat i no un retrat exacte dels fets, cosa que situa l'obra en la frontissa entre els conceptes de reportatge o crònica i novel·la de ficció.
Nota: Inclou bibliografia (p. 43)
Document: Estudi
Matèria: Prosa catalana ; Prosa espanyola ; Novel·la catalana ; Poesia espanyola ; Autobiografia ; Guerra civil espanyola ; Exili català ; Tècniques literàries ; Veu poètica
Artís-Gener, Avel·lí (1912-2000) ; Aub, Max ; Candel Vila, Xelo (Ed., Intr.) ; Mas i Usó, Pasqual (Ed., Intr.)
Obres: Aub, Max. Diario de Djelfa . Edició i estudi introductori a cura de Xelo Candel. València : Edicions de la Guerra, 1998
Aub, Max. Antología traducida . Edició i estudi introductori a cura de Pascual Mas i Usó. Sogorb : [Fundación Max Aub] : [Universitat Jaume I], 1998 (Bibliooteca Max Aub, 6)
Avel·lí Artís Gener. 556 Brigada Mixta . En: Obres Completes de Tísner, vol. I. Barcelona : Pòrtic, 1992
Avel·lí Artís Gener. Viure i veure. Volums I-IV . Barcelona : Pòrtic, 1996
Publicat a: Literatura autobiogràfica: Història, memòria i construcció del subjecte, Paiporta : Denes, 2001 (p. 31-43)

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2023-09-23



   Favorit i Compartir