Josep Pla i la visió de la història / Jordi Canal (École des Hautes Études en Sciences Sociales)
Canal, Jordi
Col·loqui de l'any Pla (1997 : Girona)

Resum: L'estudi tracta la relació de Josep Pla amb la historiografia i, concretament, amb els historiadors. Dels tres als quals Pla va dedicar un "homenot", Pere Bosch Gimpera, Ramon d'Abadal i Jaume Vicens Vives, en destaca, sobretot, la seva talla internacional. El cas d'aquest darrer, amic personal de l'escriptor, hi és tractat específicament, atesa la subratllada solvència amb què Pla s'hi referia. N'elogiava l'objectivitat i, alhora, l'amenitat, a més de la problematització (la metodologia d'estudi basada en la capacitat de resoldre problemes), i el contraposava diametralment a historiadors que considerava sentimentals, com ara Salvador Sanpere i Miquel, Antoni Rovira i Virgili o Ferran Soldevila. Jordi Canal es refereix, també, a Josep Pla com a membre d'un grup d'intel·lectuals i burgesos que s'aplegaren per a preparar el postfranquisme establint ponts amb Josep Tarradellas, i dels quals Vicens Vives era una peça clau, per bé que morí massa aviat per assolir-ne els objectius. Per últim, no s'està de defensar la lectura de l'obra de Pla entre els historiadors com a "reflex de la subjectivitat d'una època".
Contingut: Les dues primeres parts de l'estudi prenen com a base l'article del mateix autor "'El pa de pessic de la literatura': Pla, la història i els historiadors" (L'Avenç, núm. 219, novembre de 1997, p. 39-44)
Nota: Ponència llegida en el Col·loqui de l'any Pla (9-11 d'octubre de 1997)
Document: Estudi
Matèria: Escriptors catalans ; Historiografia ; Estudiosos catalans ; Política ; Prosa catalana
Pla, Josep ; Bosch i Gimpera, Pere ; Abadal i de Vinyals, Ramon d' ; Vicens Vives, Jaume ; Sanpere i Miquel, Salvador ; Rovira i Virgili, Antoni (1882-1949) ; Soldevila, Ferran ; Tarradellas, Josep
Publicat a: Josep Pla, memòria i escriptura. Actes del col·loqui de l'any Pla. Universitat de Girona (octubre 1997), Girona : Universitat de Girona, 2001 (p. 17-33)

El registre apareix a les col·leccions:
50 anys de la mort > Ferran Soldevila
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir