L'escriptor catalanista de la Renaixença: Francesc P. Briz, el model més pur / Ramon Panyella
Panyella i Ferreres, Ramon

Abstract: Ramon Panyella estudia la figura de Francesc Pelai Briz com a precedent de la generació de la Renaixença que adoptaria plenament el catalanisme com a ideologia de fons. Havent aclarit que no tots els escriptors i intel·lectuals d'aquell moviment es poden qualificar de catalanistes, l'autor posa Briz com a paradigma d'escriptor ja plenament identificat amb aquests sectors. Més endavant, es fixen els trets bàsics de l'escriptor catalanista d'aquest temps (preferència per la imatgeria romàntica, subsidiarietat de la literatura respecte del patriotisme, renúncia al castellà, aspiració -majorment implicita- a uns objectius polítics) per a desembocar en el paper de Francesc P. Briz. El ressò social que tingué, motivat sobretot per les seves conviccions patriòtiques, va viure un punt d'inflexió el 1865, quan Briz va determinar-se a escriure exclusivament en català i va concretar la seva preferència, com a escriptor, pel servei patriòtic a Catalunya. També el 1865 apareix el 'Calendari Català', una de les fites de l'activisme de Briz i bressol "d'un discurs catalanista insòlit fins aleshores" progressivament acollit per altres publicacions. La carrera de Briz com a escriptor compromès i també com a folklorista continuaria a través de les seves publicacions i de les col·laboracions a 'Lo Gay Saber', fins consolidar-se com "el catalanista més militant, el més abnegat i el més coherent".
Document: Estudi
Subject: 1839-1889 ; Escriptors catalans ; Catalanisme ; Renaixença ; Intel·lectualitat ; Actituds lingüístiques ; Conflicte lingüístic ; Català ; Espanyol ; Cultura popular i tradicional ; 1830X ; 1840X ; 1850L
Briz, Francesc Pelagi ; Calendari Català : publicació ; Lo Gay Saber : publicació
Works: Francesc Pelai Briz. Cansons de la terra . Barcelona : [E. Ferrando Roca], 1866
Published in: L'escriptor i la seva imatge. Contribució a la història dels intel·lectuals en la literatura catalana contemporània, Barcelona : L'Avenç, 2006 (p. 62-88)

The record appears in these collections:
Document type > Studies

 Record created 2009-11-30, last modified 2016-11-23   Favorit i Compartir