Els intel·lectuals catalans, el catalanisme i la crisi cultural de les darreries del vuit-cents / Jordi Casassas
Casassas, Jordi

Resum: A partir de l'anàlisi del material existent a la biblioteca de l'Ateneu Barcelonès, l'autor estudia el comportament dels intel·lectuals de Barcelona de finals del segle XIX que enllaça, al seu torn, amb el catalanisme i amb una filosofia que entronca amb Maurice Barrès, Hippolyte Taine i Ernest Renan. Aquestes influències es constaten en el pas del regeneracionisme utòpic al regeneracionisme científic i, ja més concretament, en la propensió manifesta cap a l'intevencionisme, un dels trets que millor defineix el món cultural català des de l'arrencada de la Restauració. Un intervencionsime d'arrels "europeistes" que, segons Casassas, es fonamenta en una triple estratègia: la voluntat d'independència cultural respecte la política cultural espanyola oficial; la identificació entre acció cultural i tasca patriòtico-particularista, i entre aquesta darrera i una iniciativa institucionalitzadora, i, finalment, la justificació constant de pertànyer al "segle del progrés". L'article es clou amb el ressò de la Gran Guerra i el xoc que suposa la Setmana Tràgica, que, si bé contribueix a llimar bona part de l'"utopisme" intervencionista, no esborra la identificació dels intel·lectuals barcelonins amb el catalanisme noucentista.
Nota: Aquest article és la traducció del que fou redactat en castellà per a 'Ressegna Iberistica' (núm. 50, setembre del 1994), el gener del 1994.
Document: Estudi
Matèria: 1877-1909 ; Intel·lectualitat ; Cultura catalana ; Ideologia ; Política ; Restauració borbònica ; Regeneracionisme ; Noucentisme ; 1850L ; 1900X
Barrès, Maurice ; Taine, Hippolyte ; Renan, Ernest ; Ateneu Barcelonès
Publicat a: Afers. Fulls de Recerca i Pensament. Catarroja, Vol. IX, núm. 19 (1994), p. 681-694

El registre apareix a les col·leccions:
Tipus de document > Estudis

 Registre creat el 2009-11-30, darrera modificació el 2016-11-23   Favorit i Compartir